COCA-COLA I PEPSI, SAMSUNG I APPLE, AUDI I BMW: Ovako najveći svetski brendovi ratuju reklamama! (VIDEO)

Među najpoznatijim brendovima koji su otvoreno "prozivali" svoju konkurenciju su Pepsi i Coca-Cola, zatim Audi i Mercedes i Apple i Samsung. Podsećamo vas na njihove medijske ratove

  • 4

Reklama trgovinskog lanca DIS koja se na malim ekranima vrti već neko vreme, a koja u sebi sadrži poruku u kojoj se na suptilan način u ne tako pozitivnom svetlu prozivaju konkurenti – Tempo i Idea, izazvala je pravu buru reakcija na društvenim mrežama. Dok je potrošačima ovakav vid reklamiraja simpatičan, konkurencija nije oduševljena.

Iako su iz konkurentskog trgoviskog lanca koi se pominje u reklami rekli da "DIS za nameru ima širenje neistinitih informacija i rušenje reputacije što je protivno načelu fer tržišne utakmice", ovakav način promocije u svetu nije ništa novo.

Među najpoznatijim brendovima koji su otvoreno "prozivali" svoju konkurenciju su Pepsi i Coca-cola, zatim Audi i Mercedes, kao i Audi i BMW i Apple i Samsung.

SKRIVENA PORUKA U DIS REKLAMI: Da li ste i vi primetili kako su isprozivali konkurenciju? (VIDEO)

Podsećamo vas na neke reklame pomenutih brendova u kojima je na vrlo otvoren način konkurencija prozvana.

1. Coca-Cola i Pepsi

Rivalstvo između dva najveća svetska proizvođača gaziranih napitaka, Koka Kole i Pepsija, traje više od sto godina.

Ovaj "rat" počinje davne 1886. godine kada je Džon S. Pemberton razvio originalni recept za Koka-Kolu. Pepsi-Kola pojavila se 13 godina kasnije od strane farmaceuta Kaleba Bradhama. Hronologiju njihovog rata istražio je svojevremeno portal CnnTees.

Tokom Prvog svetskog rata Pepsi je bankrotirao, ali se oporavio i već u Drugom svetskom ratu je i te kako dobro stajao. Dok je Koka-Kola ostala u području proizvodne napitaka, Pepsi se spojio sa proizvođačem grickalica, kompanijom Frito Lay, koje mu je donelo brojne prednosti.

Koka-Kola zauzima veći udeo na tržištu napitaka, ali Pepsi zbog šireg opsega poslovanja zarađuje veće prihode. Svaki od brendova na svojoj strani ima cele brigade poznatih ličnosti, koji su za svoj marketinški posao, naravno, jako dobro plaćeni.

2. Audi - BMW i Audi -Mercedes

Još jedan od otvorenih medijskih sukoba već godinama se vodi  između dva automobilska giganta BMW-a i Audija. Jedni druge su vrlo otvoreno prozivali u svojim medijskim kapanjama.

Nakon rata sa BMW-om, Audi je ušao u još jedan medijski sukob, i to sa Mercedesom. Zanimljivo je da dok je BMW znao da uzvrati udarac. Mercedes je dugo vremena samo igosrisao ovaj potez.

Na kraju je ipak odgovorio. Pogledajte.

3. Samsung - Apple

Jedan od najnovijih ratova putem rekama jeste onaj između dva IT giganta - Samsunga i Epla. Ovaj rat se već ekoliko godina vodi i na pravnom osovu.

Iako su par puta bili na ivici da se razmirice reše, do toga ipak nije došlo, a upravo zbog ovog suđenja javnost je dobila zanimljive informacije koje su se do sada krile iza kulisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA