BUŠ ILI KLINTON? Pogledajte optičku iluziju koja otkriva kako mozak razume ljudska lica

Ova iluzija uzrokovana je efektom koji se naziva "neuronska adaptacija", pomoću kojeg mozak na različite načine prepoznaje stvari, u ovom slučaju likove

  • 2

Američki naučnici istraživali su kako ljudsko oko i mozak "sarađuju" u prepoznavanju stvari, odnosno ljudskih lica. U ovoj studiji koristili interesantne slike, na kojima su dvojica bivših predsednika SAD, Džordž Buš i Bil Klinton.

Optička iluzija koja se stvara nakon gledanja u sliku na kojoj su Klinton i Buš naučnicima je pružila značajne informacije o funkcionisanju oka i mozga u prepoznavanju ljudskih lica, prenosi Independent.

Poenta je da se pogled skoncentriše na crvenu tačku koja se nalazi u sredini, a da zatim, prilikom gledanja na dve identične slike, čovek jednim okom vidi Buša, a drugim Klintona, iako gleda na dve potpuno identične slike.

Ova iluzija uzrokovana je efektom koji se naziva "neuronska adaptacija", pomoću kojeg mozak na različite načine prepoznaje stvari, u ovom slučaju likove.

Foto-ilustracija: Nevseoboi.com.ua Foto-ilustracija: Nevseoboi.com.ua

Naučnici su ovaj osećaj uporedili sa onim kada prvi put čujete glasnu muziku, i smatrate je bukom, da bi posle nekog vremena ona postala podnošljiva, a u nekim slučajevima čak i neprimetna.

Američki naučnici zaključili su da ljudsko oko učestvuje u odlučivanju koju će od dve slike poslati mozgu, i samim tim koga će mozak prepoznati. Članak o ovom istraživanju objavljen je u časopisu "Scientific American."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA