KARTON SITI: Ovo je grad u kome svi skupljaju đubre i zarađuju gomilu para od toga (FOTO) (VIDEO)

Već 40 godina postoji napor da se poboljša tehnika sortiranja nagomilanog smeća, a procenjuje se da se u oblasti Zabele Medine prikuplja 4.500 tona smeća svaki dan dok se skoro 85 odsto reciklira

  • 3

Ukoliko se ikada nađete u poseti Kairu u Egiptu, onda vam je bolje da izbegavate oblast Zabele Medine. U pitanju je mesto koje je pretrpano đubretom i zbog koga se širi odvratan miris.

Tokom poslednjih 100 godina ova oblast je postala nezvanična gradska deponija. Međutim, to nije sprečilo ljude da upravo tamo naprave najprofitabilniju kompaniju za reciklažu.

Ljudi koji žive u ovom mestu su poznati kao "đubretari" i oni su zaduženi za prikupljanje, sortiranje, prodaju i reciklažu većine smeća. Naravno, njihov život nije lak, ali oni moraju da se snalaze za život jer su izuzetno siromašni.

U kesama punim smeća mogu se pronaći i izuzetno vredni materijali poput plastike, pamuka, matrijala i gvožđa koji donose veliku zaradu.

Uprkos tome, 60.000 stanovnika se iz dana u dan bori za parče hleba kao i život u čistijem orkuženju.

Foto: Wikimedia/Magnus Manske Foto: Wikimedia/Magnus Manske

Već 40 godina postoji napor da se poboljša sortiranje ovog smeća, a procenuje se da u oblasti Zabele Medine prikuplja 4.500 tona smeća svaki dan, a skoro 85 odsto se reciklira.

Stanovnici Zabele se nadaju boljoj budućnosti celog sveta jer se svakog dana trude da povećaju stopu recikliranja. Iako žive u očajnim uslovima trude se da spasu celokupnu planetu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: viralnova.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Miki

    10. februar 2015 | 15:53

    Nedaj boze nikome takvog zivota da mora da zaradjuje na taj nacin gomilu para... pre ce biti da zaradjuju jedva da bi prehranili porodice a ne da se obogacuju.

  • Moca

    13. februar 2015 | 18:05

    Kod nas bi sigurno bili bogati!Jer citava drzava treba da se reciklira.

  • bla

    10. februar 2015 | 19:10

    a jel placaju porez....ipak je to gomila para....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA