Vreme ipak može teći unazad. Pogledajte kako! (VIDEO)

Poznavanje budućnosti može da promeni prošlost, dokazano je novom studijom naučnika sa univerziteta Vašington. Potvrđeno je i da vreme teče napred i nazad

  • 1

Nova studija pokazala je izvanredna otkrića. Ona sugeriše da je moguće da budućnost utiče na prošlost i sadašnjost, a dokaz je primećen u svetu kvantne mehanike.

Naučnici iz SAD-a osmislili su seriju novih eksperimenata kako bi ispitali kvantno-mehanička svojstva samostalnih čestica. Te čestice su u stanju koje ne samo da je nepoznato, već je potpuno nedefinisano dok se ne izmeri.

Samo merenje tih čestica ih forsira da kolbiraju u određeno stanje, definisano stanje, baš kao što je to dokazano i u kontroverznom misaonom eksperimentu Šredingerove mačke.

Profesor Kater Murč sa univerziteta Vašington otkrio je da se, poznavajući budući ishod čestice, njeno stanje menja u prošlosti. Bez tog znanja, njeno nedefinisano stanje ostaće vrlo verovatno nepromenjeno. Drugim rečima, poznavanje budućnosti može da promeni prošlost.

 

Murč je koristio tehniku koja mu je dozvolila merenje krhkih kvantnih sastava, kako bi dobio uvid u kvantno stanje dve čestice u različitim fazama njihove evolucije.

Kvantno stanje je otkrio stavljanjem strujnog kruga u mikrotalasnu kutiju. U tu kutiju emitovao je nekoliko mikrotalasnih fotona, a njihova kvantna polja su interaktivno delovala sa strujnim krugom. Po izlasku iz kutije, fotoni su sad imali informacije o kvantnom sustavu.

U eksperimentu je Murč koristio jaka i slaba merenja. Merenja bi skrivao pri svakom novom pokušaju i pokušao je da pogađa skrivene rezultate kalkulisanjem unazad pomoću nečega što se naziva efekt matrice. U osnovi to je računanje unazad, kao da uzmete sve jednačine i preokrenete ih naopako.

Izračunavanjem unapred i unazad, Murč i njegove kolege bi onda proučavali rezultate pomoću nečega što zovu retrodikcija. Ono što je zapanjujuće, jeste to da je retrodikcija pokazala tačnost u 90 odsto slučajeva.

Foto: Foter/Flickr/kerolic Foto: Foter/Flickr/kerolic

Fizički račun prema pohranjenom merenju pređašnjeg stanja sastava, kojim su proveravali tačnost, pokazao je u devet od deset slučajeva pun pogodak.

To jasno sugeriše da vreme u kvantnom svetu teče napred i nazad, dok u klasičnom teče samo napred. Murč je za to pokušao jednostavno da objasni primerom ključeva koje zaboravimo negde u kući, ali se ne možemo da se setimo gde.

U kvantnom svetu, ti ključevi postoje u svakoj prostoriji kuće istovremeno, a retrodikcija bi tu mogla pomoći prisećanju gde su se oni mogli nalaziti u prošlosti. Kad ih se jednom pronađe u kuhinji, u klasičnom svetu sledi katarza i rezolucija u smislu zaključka da su zapravo sve vreme bili tamo. U kvantnom svetu stvar je puno zapetljanija.

- Nije još jasno zašto u stvarnom svetu koji je napravljen od mnoštva čestica, vreme ide samo napred i entropija se uvek povećava. Ali, mnogi ljudi rade na tom problemu i očekujem da će ga rešiti u narednih nekoliko godina - zaključuje Murč.

(Telegraf.rs / Izvor:dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tutor

    11. februar 2015 | 23:42

    Ako namestim utakmicu koja se igra sutra, logično je da tiket koji odigram danas bude dobitan. To je sve što su zaključili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA