ZEMLJANI, ČVRSTO SE DRŽITE: Severni i Južni pol se spremaju da zamene mesta i da nam iz korena promene živote (FOTO)

Dok se mi međusobno koljemo oko par metara zemljišta, naša planeta je izgleda pokrenula proces koji se odigrava u proseku svakih 450.000 godina a poslednji put se desio pre skoro 800: što znači da mu je krajnje vreme

  • 7

Prošlog leta, Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je podatak da bi Zemljini magnetni polovi mogli da zamene mesta - u smislu da magnetni severni postane magnetni južni - u narednih nekoliko hiljada godina. Međutim, nedugo potom pojavilo se novo istraživanje eminentnih naučnika koji su pokazali da bi ovaj preobražaj mogao da se desi daleko brže: šta više, mogao bi da se dogodi i za našega života.

O čemu se radi?

Kao što se verovatno sećate iz osnovne škole, Zemlja je džinovski magnet sa dva pola, od kojih je jedan na severu a drugi na jugu, i koji su nešto malo pomereni u odnosu na ono što obično gledamo kao geografske polove, pa je tako magnetni Severni pol nekoliko stotina kilometara udaljen od pravog. Za sada su naravno dovoljno blizu da ne postoji neki veliki problem u poistovećivanju ove dve stvari. Međutim, izgleda da se magnetno polje naše planete pomera.

Novi satelitski podaci ESA pokazuju da Zemljino magnetno polje slabi deset puta brže nego što smo mislili, a to je indikator koji naučnici vide kao prethodnika geomagnetnog preokreta. Preciznije rečeno, magnetno polje slabi na zapadnoj hemisferi a pojačava se na južnom delu Indijskog okeana.

Foto: Foter.com/flickr/chiaralily Foto: Foter.com/flickr/chiaralily

Do sada nije postojala neka posebna bojazan, pošto su ispitivanja stena pokazala da je to proces koji traje nekoliko hiljada godina; sada je na videlo isplivala činjenica da je prethodni preokret ovog tipa, koji se odigrao pre 786.000 godina, završio za manje od sto godina.

Šta izaziva geomagnetni preokret?

Zemljina magnetna polja su generisana kretanjem topljenog gvožđa u njenom spoljašnjem jezgru, putem procesa koji nazivamo teorija dinama. Zbog razloga koji još uvek ne uspevamo u potpunosti da razumemo, nešto izaziva promenu u načinu na koji se to kretanje odigrava i na kraju dovodi do zamene mesta dva pola.

Ovo se zbiva u nepravilnim vremenskim odstojanjima, ali u proseku svakih 450.000 godina. Pošto se prethodni desio pre skoro osamsto hiljada, čini se da je vreme za novi.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Šta će biti sa životom na Zemlji?

Naučnici su u potpunosti sigurni da će do zamene mesta polova doći, samo ne znaju tačno kada. Ako su podaci sa satelita ESA tačni, kao i paleomagnetna ispitivanja, možda je proces već počeo. Do vremena kada budemo umirali, ili kada naša deca budu umirala, severni magnetni pol će možda biti na jugu.

Nažalost, možemo samo da nagađamo kakve će to posledice imati po živi svet. Mnoga živa bića koja koriste magnetocepciju za navigaciju, kao što su ptice, bakterije i pčele, mogle bi da budu potpuno izgubljene.

Što se nas tiče, uopšte neće postojati Severni i Južni pol, a to će se bitno odraziti na naše uređaju za orijentaciju. Ovo bi međutim moglo da se reši kompjuterskim sistemima, neprestanim apdejtovanjem softvera i korišćenjem satelitskog GPS.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Još jedna stvar je bojazan da bi naša mreža elektrodistribucije mogla u potpunosti da zakaže; nemojte se tešiti da možete da živite bez struje, već uzmite u obzir da doslovno nećete imati šta da jedete ako do toga dođe.

Koliko god ovo sve delovalo važno, u pitanju su smešni problemi kakvi bi zapravo u najgorem scenariju mogli da budu. Postoje mnogo ozbiljnije stvari. Prvo, niko ne može sa sigurnošću da kaže kako će vulkani reagovati u ovoj situaciji; neki naučnici ukazuju na mogućnost da bi svi odjednom mogli da polude, pa bi tako geomagnetni preokret mogao indirektno da nas uništi sumporom i vulkanskim pepelom koji bi mogao da prekrije svaki ćošak planete.

Grupa danskih naučnika predvođena Henrikom Svensmarkom, meteorologom iz Danskog nacionalnog svemirskog centra, ukazala je na mogućnost da je globalno zagrevanje zapravo posledica upravo ove promene koja je počela da odigrava.

Takođe, svi stručnjaci se slažu da će zbog ovog procesa oslabiti magnetosfera koja nas štiti od štetne radijacije koja do nas dolazi od strane Sunca, a to bi moglo da dovede do porasta broja ljudi obolelih od raka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Maculjak

    28. mart 2015 | 11:42

    Više su dosadni sa ovakvim nagađanjima.

  • neajgu

    28. mart 2015 | 10:41

    Ovo nije moguce ni u kom smislu,a moze se videti i izjava astrofizicara u ovom pogledu.Velika glupost.Nece zameniti,niti su se ikad zamenili

  • Stana

    28. mart 2015 | 12:07

    Nema sta da se nagadja, to je stvar buducnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA