Svaki gram kokaina u vašem nosu uništi 4 kvadratna metra kišnih šuma! (FOTO)

Svake godine u Kolumbiji se uništi 300.000 hektara kišnih šuma kako bi se stvorio prostor za nelegalnu sadnju koke. Kad se to podeli i raščlani, dobijete gore pomenutu brojku

  • 13

Uobičajeni argument koji se koristi kada nekome želi da se ukaže na potrebu da prestane za konzumacijom narkotika je apel upućen zdravom razumu koji bi trebalo da vodi računa da ne uništava zdravlje tela u kome se nalazi. Pred vama je jedan neuobičajeni argument.

Naime, za svaki gram čistog kokaina koji neko kupi i ušmrče u svoj nos unište se četiri kvadratna metra kišnih šuma.

Ovakav podatak je prvi izneo ondašnji potpredsednik Kolumbije Fransisko Santos Kalderon krajem 2008. godine, kada je apelovao na britanske konzumente prvoklasne droge, da dobro razmisle o tome kakav uticaj njihovo ponašanje ima na životnu sredinu.

Naglasio je on tada da je svakako svestan da to neće ubediti prave narkomane, ali da će možda imati efekat na ljude iz srednje i više klase koji kokain koriste rekreativno i povremeno a u svakodnevnom životu se ponašaju u skladu sa zabrinutošću zbog zagađenja.

Galeras, Kolumbija. Foto: Wikipedia/Josecamilom (talk | contribs) Galeras, Kolumbija. Foto: Wikipedia/Josecamilom (talk | contribs)

Svake godine u Kolumbiji se uništi 300.000 hektara kišnih šuma kako bi se stvorio prostor za nelegalnu sadnju koke. Pričano o kišnim šumama Amazonije koje predstavljaju pluća cele planete, čiji će nestanak možda značiti i kraj normalnog života na Zemlji.

Da stvar bude gora, ovo je statistika koja se odnosi samo na domovinu Pabla Eskobara. Cifra enormno raste kada se u nju uključe i ostale zemlje iz najveće prašume na svetu: Brazil, kome pripada najveći komad ove teritorije, Venecuela, Peru, Bolivija, Ekvador...

- Kišne šume nisu samo kolumbijske, one pripadaju celoj planeti i svi bi trebalo zbog toga da se zabrinu - rekao je tada Santos, i pogodio usred srede.

Santos je takođe pokušao i da udari na grižu savesti, iz ove perspektive gledano ne baš preterano uspešno.

Foto: Foter/Flickr/Imagens Evangelicas Foto: Foter/Flickr/Imagens Evangelicas

- Za nekoga ko vozi hibridni automobil, ko reciklira, ko je zabrinut zbog globalnog zagrevanja, ako nekome takvom kažete da će jedna noć partijanja uništiti četiri metra kvadratna kišnih šuma, možda sledeći put neće uraditi ono što inače radi - dodao je on tada.

Uputiti ovakav apel u Srbiji možda izgleda smešno iz dva razloga. Prvi razlog koji će većini ljudi pasti na pamet je činjenica da na crnom tržištu običan čovek retko može da kupi čist kokain; međutim, ni svi u Britaniji ne konzumiraju ovakvu drogu, kao što možemo da vidimo. Elita dobija samo najfiniju robu u svakoj zemlji.

Drugi razlog je mnogo banalniji: ekološka svest kod prosečnog građanina Republike Srbije je još uvek na nivou mlađeg paleolita: ako vam treba dokaz pogledajte bilo koju reku ili potok u Srbiji, i pokušajte da pronađete vodeni tok u kome nema smeća i plastičnih flaša. Kod nas ovo nema nikakve veze sa tim kojoj klasi neko pripada, jer su pripadnici naše gornje klase mahom skorojevići.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • marks

    1. mart 2015 | 13:24

    Hahaha je l stvarno mislite da kad neko uzima kokain razmislja u tom trenutku da unistava sumu..kada uzme on gleda kako da pretrci sumu

  • Svetlana

    1. mart 2015 | 12:19

    "Rain forest" u prevodu jeste kišna šuma, ali u srpskom jeziku koristi se reč "prašuma".

  • Mirsad Kuburovic

    1. mart 2015 | 12:45

    Koliko li sam suma posekao ahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA