10 neverovatnih arheoloških otkrića o kojima sigurno niste čitali u udžbenicima iz istorije!

Predstavljamo vam deset neverovatnih, a skoro potpuno nepoznatih, arheoloških lokacija širom sveta

  • 13

Arheologija s vremena na vreme iznenađuje čovečanstvo nekim neverovatnim otkrićem. Sajt "Viralnova" napravio je listu od deset najspektakularnijih koji se ne nalaze u knjigama istorije, a sudeći po tome koliko su zanimljivi - trebalo bi.

1. Lans o' Medou

Iako mnogi i dalje veruju da je Kristofer Kolumbo otkrio "Novi svet", istina je ta da su ovaj deo Severne Amerike davno pre njega posetili Vikinzi.

2. Saksavajman

Ova tvrđava nalazi se na obodu Kuska u Peruu i bivša je prestonica carstva Inka. Facinantan je način na koji je masivno kamenje složeno. Naime, toliko je zbijeno da je između njih nemoguće provući čak ni parče papira.

Foto: Wikipedia/Christophe Meneboeuf Foto: Wikipedia/Christophe Meneboeuf

3. Kamene sfere iz Kostarike

O ovim sferama se zna jako malo, sem toga da ih je verovatno napravio narod Dikisa koji je živeo od 700. do 1530. godine. Kostarikanska legenda kaže da su ove sfere zapravo svete relikvije davno izgubljenog grada Atlantide.

Foto: Wikipedia/ WAvegetarian Foto: Wikipedia/ WAvegetarian

4. Sunčeva kapija

Nalazi se u zapadnoj Boliviji, i predstavlja kamenu kapiju, nekadašnji ulaz u Tivanaku castvo, koje se prostiralo od Perua do zapadne Bolivije pre 1.500 godina. Tivanaku su bili najmoćnija južnoamerička civilizacija pre Inka.

Foto: Wikipedia/Mhwater Foto: Wikipedia/Mhwater

5. Tuneli iz kamenog doba

Pronađeni tek pre nekoliko godina, ovi fascinantni tuneli izgrađeni su u kamenom dobu. Protežu se od Škotske do Turske, i prolaze kroz skoro celu Evropu.

Foto: flickr/Bruce McAdam Foto: flickr/Bruce McAdam

6. Gobekli Tepe

Pošto su otkrili ovo blago na severu Turske, arheolozi su u potpunosti promenili sliku o poreklu ljudskog društva. Gobekli Tepe potiče iz 10.000 godine pre nove ere, a u sklopu ovog grada pronađene su prostorije koje podsećaju na crkve, kao i dokazi o neverovatno razvijenoj agrikulturi.

Foto: flickr/yepyep Foto: flickr/yepyep

7.Mohenjo-daro

Ovaj grad podignut je 2.600 godina pre nove ere, a nalazio se na teritoriji današnjeg Pakistana. Ovo je prvi zabeležen primer gradsko-urbanističkog plana u istoriji. Grad je čak imao i kanalizaciju, davno pre Rimljana.

Foto: Wikipedia/Comrogues Foto: Wikipedia/Comrogues

8. Jonaguni

Debata među arheolozima traje od trenutka kada je ovaj spomenik otkriven ispod mora u Japanu. Jedni tvrde da je nastao ljudskom rukom, dok drugi tu pretpostavku negiraju. Ovaj spomenik poznatiji je pod nadimkom "Kornjača".

Foto: Wikipedia/Masahiro Kaji Foto: Wikipedia/Masahiro Kaji

9. Pećine Longju

Ove pećine koje je stvorio čovek napravljene su još u 212. godini pre nove ere. Najintrigantniji deo ovih pećina su minuciozno urađene gravure duž čitavog zida i plafona.

Foto: Imgur Foto: Imgur

10. Nedovršeni obelisk

Nedavno je pronađen u Asuanu, mestu u Egiptu. Izradu ovog obeliska naručila je prva žena faraon Hatšepsut sredinom 1500-ih godina pre Hrista.

Foto: flickr/Michael Lusk Foto: flickr/Michael Lusk

(Telegraf.rs / Viralnova)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ime

    28. februar 2015 | 09:33

    Tuneli od Skotske do Turske,prvi put cujem za tako nesto,a i malo mi je neverovatno.

  • xxx011 the

    28. februar 2015 | 10:14

    Kada prihvatimo da smo ko zna koja generacija na ovoj planeti i da smo se uništili i razvili po ko zna koji put,neke stvari nam možda budu jasnije.

  • MARIO

    26. jun 2016 | 23:19

    NIJE MI JASNO STA SE DESILO U SLATINI SA KAMENIM KUGLAMA NEMA NIKAKVIH INFORMACIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA