(UŽIVO) Avion bez kapi goriva krenuo na put oko sveta. Gledajte kako je to moguće (VIDEO)

U narednih pet meseci jednosed će leteti s kontinenta na kontinenta i preleteti Pacifik i Atlantik, s planom da sleti na raznim lokacijama širom sveta i promoviše kampanju o čistim tehnologijama

  • 2

Avion "Solar Impuls 2" poleteo je danas sa aerodroma u Abu Dabiju na istok ka Omanu, označavajući početak novog pokušaja da se leti širom sveta bez poznatog goriva - kerozina.

Solarni avion poleteo je u 7,12 časova po lokalnom vremenu sa aerodroma Al Baten ka aerodromu u Muskatu, gde se očekuje da će sleteti posle 10 sati leta, navodi AFP.

U narednih pet meseci jednosed će leteti s kontinenta na kontinenta i preleteti Pacifik i Atlantik, s planom da sleti na raznim lokacijama širom sveta i promoviše kampanju o čistim tehnologijama, preneo je britanski BBC.

To je jednosed načinjen od ugljeničnih vlakana sa 17.248 solarnih ćelija koje snabdevaju aviona sa obnovljivim izvorima energije.

Solarni avion "Solar Impuls 2" je švajcarske proizvodnje čiji je idejni tvorac Andre Borsberg i letelica će leteti isključivo zahvaljujući energiji sunca.

Avionom je danas pilotirao Boršberg, a na pilotskom mestu menjaće se sa suosnivačem Bertrandom Pikardom.

Boršberg je naveo da je cilj da se stvori svest o zameni "stare zagađujuće tehnologije sa čistim i efikasnim tehnologija", dodaje AP.

Pratite uživo let aviona:

YouTube / RuptlyTV

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA