IDENTIFIKOVANI LETEĆI OBJEKAT: Sa njim u vazduhu možete da provedete 5 dana, evo kad će poleteti (VIDEO)

- Problemi koje je imao stari cepelin su veliki broj članova posade na zemlji, limitarana mogućnost za teret i uticaj vremenskih uslova. Sve te probleme smo uspeli da prevaziđemo novim konceptom - rekao je Kris Danijels, direktor britanske kompanije HAV

  • 6

Avion koji je dugačak oko 100 metara i do vrha napunjen helijumom je najveći na svetu, a nazvan je Erlander 10. On predstavlja spoj balona, aviona i helikoptera koji je dizajnirala britanska kompanija "Hybrid Air Vehicles" (HAV) i radi za američku vojsku.

Nakon što je cepelin izgubio na svojoj popularnosti 1937. godine krenulo se u osmišljavanje ovog aviona. On je redizajniran u 21. veku a iz kompanije se nadaju da će poleteti iznad Velike Britanije već 2016. godine.

- Problemi koje je imao stari cepelin su veliki broj članova posade na zemlji, limitarana mogućnost za teret i uticaj vremenskih uslova. Sve te probleme smo uspeli da prevaziđemo novim konceptom - rekao je Kris Danijels, direktor HAV.

Ime je dobio jer može da "ponese" teret težak i do 10 tona. Napravljen je od posebnih karbonskih vlakana, dok pritisak helijuma, koji se nalazi unutra održava oblik letelice.

Printskrin: Youtube/The Verge Printskrin: Youtube/The Verge

Takođe, posebno je iskontruisan da se pilot i posmatrač u njemu osećaju udobno.

Printskrin: Youtube/The Verge Printskrin: Youtube/The Verge

Erlander 10 je napravljen u skladu sa svim ekološkim prednostima, koristi 20 odsto potrošnje goriva u odnosu na postojeće avione, na njega se mogu postaviti solarni paneli, koristi poprilično tihe motore i u vazduhu  može ostati skoro pet dana s maksimalnim teretom.

Printskrin: Youtube/The Verge Printskrin: Youtube/The Verge

Funkcioniše i u ekstremnim uslovima (+54 i -56 stepena), a biće korišćen u civilne i vojne svrhe.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: zimo.dnevnik.hr)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Chicha

    15. mart 2015 | 11:03

    Utopija,opet će goreti i padati sami od sebe.deset tona nije nikakva nosivost.Englezi još žive u doba jure.

  • Matori

    15. mart 2015 | 13:58

    Jedini problem ovog aviona je što može da se obori pucnjem iz malokalibarske puške. Tako da ne vidim njegovu primenu u vojne svrhe, pogotovo zbog relativno male brzine.

  • Nikola delije !

    16. mart 2015 | 12:08

    Eksperiment ljudi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA