NEVEROVATNO OTKRIĆE: Ovo je morska neman stara 480 miliona godina (FOTO) (VIDEO)

Morska neman je na glavi imala mrežu od trnja kojom je filtrirala hranu, te je najverovatnije bila najstarija poznata predstavnica vodenih džinova koji su se hranili filtriranjem morske vode

  • 5

Istraživači američkog Univerziteta Jejl i britanskog Univerziteta Oksford otkrili su morsko čudovište nalik džinovskoj lignji, koje je krstarilo okeanima pre 480 miliona godina.

Ovaj zglavkar zastrašujućeg izgleda, nazvan Aegirocasis benmoulae, po marokanskom lovcu na fosile Mohamedu Ben Muli, hranio se poput današnjih kitova, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

- To je bilo najveće stvorenje koje je živelo u to doba - navela je zoolog Alison Dejli sa Univerziteta Oksford.

Morska neman je na glavi imala mrežu od trnja kojom je filtrirala hranu, te je najverovatnije bila najstarija poznata predstavnica vodenih džinova koji su se hranili filtriranjem morske vode.

Foto: Yale University Foto: Yale University

Aegirocasis benmoulae pripada izumrloj porodici anomalocarididae, morskih životinja koje su se pojavile pre 520 miliona godina.

Naučnici, međutim, navode da su dosad otkrivene anomalocarididae bile predatori na samom vrhu lanca ishrane, bliže današnjim ajkulama.

Ova nova vrsta više liči na naše kitove koji, takođe, filtriraju vodu kroz morske češljeve ili četke koje se nalaze umesto zuba i služe im za prikupljanje planktona, s tom razlikom što su kitovi iz porodice sisara.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • jeste

    13. mart 2015 | 21:37

    Jeste covece upravo ovo sam upecao prije 480 miliona godina... Eeeee kakvo je to vreme bilo.....

  • Bole

    15. mart 2015 | 12:41

    Eno vm Dunav jos uvek ima takve zverke.Ja pecao neki dan.

  • pavle

    14. mart 2015 | 21:34

    Mislim da su naucnici u zabludi, jer ja sam dosao di podatka da se radi od 479 miliona gosina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA