FENOMENALNO: Možete da se popnete na Mont Everest, a da se ne pomerite s mesta! (VIDEO)

Ekipe Google-a su tokom desetodnevne ekspedicije napravile više od 45.000 panoramskih snimaka zabačenih sela na istoku Himalaja

  • 1

Većina nas nikada neće otići u Nepal, gde se uzdiže naviši vrh na svetu, Mont Everest, ali zahvaljujući Google-ovom servisu Street View moguće je upoznati se sa ovim, možda najnepristupačnijim predelom na planeti iz udobnosti vaše fotelje.

MONT EVEREST ĆE EKSPLODIRATI: Nećete verovati šta će ga dići u vazduh! (VIDEO)

Street View, kom bi u ovom slučaju više odgovarao naziv Trail View, vodi korisnike interneta u središte nacionalnog parka Sagarmata, gde mogu da uživaju u pogledu na ledeno plave reke koje vijugaju u podnožju snežnih planina, da čuju sveštenike kako sviraju na svojim instrumentima i prate pastire i njihova stada duž strmih, stenovitih staza.

Ekipe Googlea su tokom desetodnevne ekspedicije napravili više od 45.000 panoramskih snimaka zabačenih sela na istoku Himalaja, u kojima žive šerpasi.

Projekat je realizovan u saradnji sa nepalskom start-up organizacijom Story Cycle i nepalskim šerpasom Apa koji je više od 20 puta osvajao "krov sveta" pre nego što se penzionisao i osnovao udruženje za pomoć u obrazovanju dece svojih sunarodnika.

- Svi su čuli za Mont Everest, ali malo je onih koji znaju koliko je život u ovim selima težak - kazao je Apa koji je sa 12 godina, nakon smrti oca, morao da radi kao nosač.

Printskrin: YouTube/XGSIU39Y7WU Printskrin: YouTube/XGSIU39Y7WU

- Zahvaljujući servisu Google Street View, svako može da 'poseti' ova sela i da shvati da je ovim ljudima ovde potrebna pomoć. Nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo sredstva za izgradnju novih škola i bolnica - dodao je on, prenose strani mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA