SVE O POMRAČENJU SUNCA: Kada će početi i gde će moći da se vidi? (VIDEO)

Početak se može očekivati u 8:25 sati, a srednje pomračenje 9:31. Kako pomračenje bude napredovalo smanjiće se i temperatura. Nebo će postajati sve tamnije, a svetlost koja bude prisutna će biti čudne boje, nalik filmskoj

  • 17

Totalno pomračenje Sunca koje nam se bliži – najveće u Evropi od 1999 – blokiraće više od 90 odsto Sunčeve svetlosti iznad nekih delova Evrope, a dogodiće se 20. marta i trajaće oko dva sata, s vrhuncem nešto manjim od tri minute.

Ovo pomračenje, rezultat Mesečevog prolaska između Zemlje i Sunca, moglo bi prouzrokovati probleme u solarnom napajanju!

Ukoliko putujete na Farska ostrva, šta možete da očekujete? Prvo, posmatraćete delimično pomračenje Sunca, kako biste na kraju prisustvovali totalnom pomračenju. Naravno, sve ovo možete da pratite uz korišćenje specijalnih naočara. Ukoliko ih ne budete imali, biće vam oštećen vid. 

Kako pomračenje bude napredovalo smanjiće se i temperatura. Nebo će postajati sve tamnije, a svetlost koja bude prisutna će biti čudne boje, nalik filmskoj. Na kraju će doći do totalnog pomračenja, a Sunce će isčeznuti. Tom prilikom ćete ugledati Veneru, Mars i Merkur kako sijaju na tamnom nebu.

Početak se može očekivati u 8:25 sati, a srednje pomračenje 9:31. Ovaj tajming je predstavljen za London, a pomračenje će se završiti u 10:41 časova. 

Ovako izgleda celokupan proces pomračenja Sunca: 2. mart  u 6:05 (pun mesec), 13. mart u 5:48 (mesec u poslednjem kvartalu), 20. mart od 8:25-10:41 (pomračenje Sunca) i 27. mart u 7:42 (mesec u prvom kvartalu).

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA