Evo šta bi se desilo vašem telu da se nađete u svemiru bez zaštitnog odela!

Da li biste bukvalno eksplodirali? Da li biste mogli da preživite? Pročitajte pravu istinu

  • 6

Da li ste ikad razmišljali o tome šta može da se desi vašem telu u svemiru, kad biste u vakuum izašli bez zaštitnog odela?

Da li biste eksplodirali, bukvalno? Da li biste mogli da preživite?

Na Zemlji smo toplo ušuškani u našu atmosferu, koja nas štiti od raznih štetnih uticaja. Ona blokira ultraljubičasto zračenje, reguliše preteranu temperaturu i pritisak. Bez ove zaštite bili bi u ozbiljnom problemu.

Najveća opasnost u izlaganju otvorenom kosmosu je nedostatak kiseonika i ebulizam. Ebulizam je stvaranje mehurića u telesnim tečnostima, zbog smanjenja pritiska u okruženju. Pritisak u vakuumu je tako nizak da tačka ključanja tečnosti u vašem telu silazi ispod normalne temperature tela od 37 stepeni celzijusa, što rezultira stvaranjem gasnih mehurića u tečnostima. A ovo može da vas ubije.

Nadućete se zbog ovoga, možda čak i do vaše duple veličine (!), ali nećete eksplodirati, jer ljudska koža je veoma elastična. Takođe, vaša krv neće proključati. Naravno, osećaćete veliki bol i cirkulacija krvi će vam biti prekinuta.

Foto: NASA Foto: NASA

Druga velika opasnost je nedostatak kiseonika. Posle oko 15 sekundi, vaše telo će iskoristiti sve zalihe kiseonika i izgubićete svest. Neki od vas sad kažu "ali ja mogu da zadržim dah nekoliko minuta". E pa, situacija u svemiru je malo drugačija: tamo nema spoljašnjeg pritiska, i bili biste u velikom problemu ako biste probali da u vakuumu zadržite dah. Svaki preostali vazduh u organizmu bi izleteo iz pluća, bušeći ih. 

Posle gubitka svesti, potrajali biste nekoliko minuta pre nego što biste umrli. Za to vreme (kao da je bitno) bi vas ispržila ultraljubičasta radijacija sa Sunca. UV zraci i drugi visokoenergetski protoni (iks zraci i gama zraci) bi vam teško oštetili DNK, koji bi kasnije doveli do pojave tumora, kad biste nekim čudom preživeli.

Sve u svemu - naduli biste se, izgoreli, dobili preduslov za rak, onesvestili se i pluća bi vam eksplodirala. 

Ali i u ovoj situaciji postoji nada: Imali biste oko dva minuta da vas neko izbavi.

(Telegraf.rs/Iflscience.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA