ŠTA JE ZAPRAVO KALIFAT? Svi o njemu pričaju, a niko da objasni o čemu se radi (FOTO)

U pitanju je država koja ili teži da u sebi objedini sve muslimane na planeti, ili država koja je to već uspela u potpunosti ili u najvećoj mogućoj meri. Zato se kalif smatra političkim i verskim naslednikom naslednikom poslanika Muhameda, predvodnikom svih muslimana na svetu, i nosi titulu "emir al-Muminin", odnosno "zapovednik vernika"

  • 6
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nakon što je 29. juna prošle godine Abu Bakir al-Bagdadi, vođa tada Islamske države Iraka i Levanta a od tada Islamske države, proglasio svetski kalifat, mnogo se priča o tome, mnogo se o tome govori, a malo se o tome pametnog kaže. Niko da odgovori ljudima na pitanje šta je kalifat, šta to znači, šta predstavlja, a odgovori na ta pitanja su ključni ako želite da razumete značaj tog događaja i zbog čega je tako opasan.

Pokušaćemo da budemo maksimalno kratki i odmah ćemo preći na stvar.

(Napomena: ovde ćemo koristiti naš savremeni način izgovora ove reči, "kalifat", pošto je to oblik koji u današnje vreme koristimo. Striktno govoreći, "halifat" je oblik koji smo koristili ranije, kada nije bio aktuelan zbog nepostojanja islamističke pretnje.)

ŠTA JE KALIFAT?

U pitanju je forma islamske države koju predvodi kalif, ili u originalnoj arapskoj verziji te reči - kalifa: ovo znači naslednik, zamenik, nadzornik, upravnik, paralelan sa engleskom reči "stjuard" i našom srednjevekovnom "stavilac", onaj koji se brine o domaćinstvu vladara.

Foto: Tanjug/AP/Anja Niedringhaus Foto: Tanjug/AP/Anja Niedringhaus

Veruje se da je skraćena verzija od prvobitne forme "naslednik Boga" ili "naslednik Božijeg poslanika", dok studija pred-islamskih tekstova ukazuju na mogućnost da je značilo i "naslednik izabran od Boga".

Bilo kako bilo, kalif je osoba koja se smatra i političkim i verskim naslednikom proroka Muhameda i predvodnikom čitave muslimanske zajednice, to jest svih muslimana na svetu. Stoga je i kalifat država koja ili teži da u sebi objedini sve muslimane na planeti, ili država koja je to već uspela, da li mahom ili u potpunosti. Zato se kalif često naziva i "emir al-Muminin", odnosno "zapovednik vernika".

Originalni način izbora je bio krajnje demokratski i nije bio nasledan, pošto je kalifa birala šura, odnosno vrhovni islamski savet (moglo bi se reći i "sovjet") koje je opet sa svoje strane bilo birano nižim savetima koja su se birala još nižim i tako do samog dna piramide. U pitanju je, nažalost, više proklamovani ideal nego što je bilo praksa, pošto je već prvi kalif, Abu Bakir (ovaj sadašnji nije slučajno izabrao baš to ime) sam izabrao svog naslednika, premda ne među svojim potomstvom, i premda možda uz saglasnost šure.

Printskrin: YouTube/Abdullah Sunne Printskrin: YouTube/Abdullah Sunne

Uglavnom, ovo je stanovnište kojeg se i dalje drže suniti, sa dodatkom toga da kalif mora biti pripadnik plemena Kurejša, onog iz kojeg je došao i Muhamed. Šiiti sa druge strane veruju da kalif može biti samo imam izabran od Boga među potomcima Alije koga je navodno poslanik Muhamed odredio za svog naslednika (događaji sa ovim u vezi su doveli do islamske šizme na ove dve grupe, a kompletna priča o tome nadilazi potrebe ovog teksta; odgovor delimično možete potražiti u ovom našem članku).

KALIFATI U PROŠLOSTI

Bilo ih je, bilo ih je dosta. Prvo je postojao takozvani Pravedni kalifat, na čelu sa pravednim kalifima; na arapskom je reč koja se na ovo odnosi "Rašidi". Potom je došla dinastija Omejada, a zatim Abasidi. Posle toga dolazi nekoliko paralelnih kalifata, Fatimidski, Omejadski u Kordobi, Almohadski, i konačno Osmanski koji je potrajao sve do 1924. godine.

Karta Islamske države, Kalifata, ako im pođe za rukom da pobede. Foto: Profimedia Karta Islamske države, Kalifata, ako im pođe za rukom da pobede. Foto: Profimedia

U novije vreme, u toku i nakon sloma Otomanskog carstva, pojavilo se nekoliko kalifata koji nisu uspeli da privuku vernike. Sokoto kalifat je trajao 1804-1903. godine u Nigeriji, Šerifski kalifat na Arabljanskom poluostrvu krajem 19. veka, Kalifatski pokret je bio rasut oko 1920. godine širom britanskih kolonija ali bez većih uspeha...

KALIFAT SUTRA

Kako će proći ovaj koji je sada od islamista proglašen sa prestonicom u Raki i koji obuhvata pola Sirije i Iraka, videćemo. Ono što već znamo je to šta oni žele, a žele jedinstvenu svetsku državu koja će prekriti čitav svet. Karta koju možete videti iznad, sa proklamovanim ciljem koji uključuje Bliski istok, celu severnu Afriku i delove južne Evrope (i nas), je samo prelazno rešenje: konačni cilj je da na svetu postoji samo kalifat i ništa drugo, to je glavni stub islamizma.

Ako nas pitate, najbolje je da se opasnost po "naš način života" (koji uključuje slobodu da imamo ovakve vesti ako to želimo) što pre uništi, pre nego što bude kasno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Muslimanka

    8. april 2015 | 14:30

    Molim vas da ISIL ne nazivate muslimanima, šta je njima islamsko, i ptice na grani znaju ko ih finansira i za koga rade! Kaljaju moju prelijepu vjeru! Misle da de islam širi odsecanjem glava nedužnim. ..Allahu moj uputi one koji su zalutali.Amin

  • nessa

    8. april 2015 | 12:39

    mi smo kao vernici..idemo u crkvu..ako je neko druge vere ide u svoju bogomolju..a ovi..seku glave pred decom.kolju u alahovo ime?ubijaju iz zasede dizu se u vazduh..ne mogu pismeni ljudi da shvate ove ne pismene kojima je uvek kaziprst u vazduhu i preti kome...pa nama nevernicima..oni ne mogu ni da shvate sta rade jer je to masovna pojava kod njih ako si protiv zna se..metak...pedofilija je dozvoljena pod maskom vere..niko tu decu ne pita da se udaju za nekog bradonju..ovo je sve samo ne vera..interes pojednaca i grupa istomisljenika..a ima ih mnogo muslimana po svetu ima gomila..ameri koji ih bombaju su i stvorili kalifat..nema zemlje koju nisu bombardovali ali uskoro ce kalifat da bude i na njihovom tlu..ameri hoce da bombaju druge a da kod njih bude mir i spokoj..e pa ne moze

  • D

    8. april 2015 | 12:47

    I sto se mene pita , treba stati zmiji za vrat dok se nije pretvorila u azdaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA