USAMLJENI DVORAC: Ovaj zamak usred pustinje tu stoji već vekovima i ne menja se! (VIDEO)

Ovaj usamljeni zamak je u potpunosti isklesan, a nalazi se usred pustinje

  • 1

Navikli smo da prelepe građevine i zamkove viđamo svuda, ali svakako ne nasred pustinje. Upravo ovakvo jedno zdanje pod imenom Kasr al-Farid (usamljeni zamak) krasi pustinjski pejzaž na severu Saudijske Arabije.

Ova nedovršena konstrukcija datira iz prvog veka nove ere, a nalazi se u blizini Herge. Predstavlja jednu od 131 grobnice koje su uklesane pre mnogo vekova.

Drevni grad, Mada'in Saleh, datira iz drugog veka pre nove ere, a sagrađen je kao strateški bitno mesto na trgovačkom putu koji je povezivao severno i južno poluostrvo i važne gradove oko Mediterana. A upravo na području ovog grada se nalazio i usamljeni zamak.

Ovaj zamak je najlegendarniji simbol drevnog grada Mada'in Saleha sa zapanjujućom fasadom u potpunosti isklesanom. Iako grobnica nikada nije završena, ostala je očuvana zahvaljujući klimi.

Foto: GigaPan/saudi-archaeology.com Foto: GigaPan/saudi-archaeology.com

Usamljeni dvorac i još nekoliko okolnih spomenika su zaštićeni i obnovljeni od strane UNESCO, a zamak je prva zaštićena baština Saudijske Arabije u 2008. godini.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    7. april 2015 | 20:33

    Prelepa i misticna gradjevina... Neki se pitaju sta bi covek uradio da dobije sedmicu na lotou.?? Moj odgovoe je, video sva ovom slicna mesta na svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA