DOKAŽITE DA STE GENIJE: Rešite ovaj zadatak koji je zadao muke mnogima! (FOTO)

Na Olimpijadi iz matematike na takmičenju za srednjoškolce, pojavio se zadatak zbog kojeg je mnoge zabolela glava

  • 38

Na društvenim mrežama se pojavio zadatak iz matematike koji je zadao noćne more mnogima. Sastavljan je za takmičenje iz ovog predmeta za srednjoškolce iz Singapura, a pokazalo se da uopšte nije lak.

Zadatak je sastavljen za četrnaestogodišnju decu na Olimpijadi iz matematike, ali retko ko može da ga reši.

Pokušajte vi:

Albert i Bernard su se sprijateljili sa Šeril i žele da saznaju kada je njen rođendan. Šeril im daje listu od 10 mogućih datuma:

- 15, 16, 19. maj

- 17, 18. jun

- 14, 16. jul

- 14, 15, 17. avgust

Šeri jednom od njih otkriva mesec, a drugom dan rođenja.

Albert: Ne znam kada je njen rođendan, ali znam da ne zna ni Bernard.

Bernard: Prvo nisam znao kad joj je rođendan, ali sada znam.

Albert: Onda i ja znam kad joj je rođendan. Kada Šeril proslavlja rođendan? Prvo pokušajte da rešite zadatak, pa tek onda pogledajte rešenje.

Rešenje:

Prvo treba da se utvrdi da li Albert zna dan ili mesec. Ukoliko zna dan, nema šanse da Bernard zna tačan datum, tako da Albert najverovatnije zna mesec.

Ako obratimo pažnju na prvu repliku, vidimo da je Albert siguran da Bernard ne zna kad je rođendan, pa maj i jun otpadaju (19. dan pojavluje se samo u maju, a 18. samo u junu). Da Albert je znao da su u pitanju maj ili jun, ne bi mogao da bude siguran da Bernard ne zna, jer bi Bernard mogao da zna da li je dan 18. ili 19.

Nakon ove izjave, Bernard zna da maj i jun nisu u opticaju.

Zatim Bernard može da utvri tačan mesec. Dakle, rođendan joj je ili 16. jula ili 15. avgusta ili 17. avgusta (ne 14, što tada nije mogao da zna). Albert zna mesec, pa tako može da zaključi i koji jul je u pitanju. Da je avgust, ne bi mogao da bude siguran jer su uopticaju 15. i 17.

Dakle, tačan odgovor je 16. jul.

(Telegraf.rs / Metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • miconi

    14. april 2015 | 22:47

    Ovo su glupi americki zadatci...mi Srbi ovo nemozemo razumeti...nismo dovoljno glupi...stim da se kod njih ovi zadatci postavljaju na prijemu za srednju skolu...a ni profesor nezna odgovor posto je zadatak glup ko noc ili im fale jos dve recenice...to ti je odprilike kao jednacina gde imas samo =37.62 i kazu ti da se profesor zove dzon pa ti na osnovu toga racunaj...dzabe se nerviram

  • ...

    14. april 2015 | 23:01

    Ovoo nema veze sa matematickim zadatkom.

  • miconi

    14. april 2015 | 22:51

    A na osnovu koje cinjenice maj i jun otpadaju?nemogu da se nacudim americkoj neandertalnosti...redakcijo objavite mi komentare hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA