OPET ZARATILI SRBI I HRVATI: Ovog puta, razlog je LIBERLEND!

Dok 300.000 ljudi, prema poslednjim podacima, žele da budu državljani Liberlenda, postoje i oni koji se bore za oslobođenje te zemlje

  • 10

Liberland je mikro država na granici Hrvatske i Srbije koju je osnovao Čeh Vit Jedlička. Država od sedam kvadratnih kilometara egzistira poslednjih 16 dana, a cela priča je započela tako što su Jedlički politički oponenti u Češkoj rekli da osnuje svoju državu u kojoj će testirati ideje o ukidanju poreza.

Domišljati Čeh uzeo je kartu Europe i pronašao "ničiju zemlju", odnosno komadić teritorije oko koje i dalje vlada spor između Hrvatske i Srbije. Jedlička smatra da zbog napete posleratne atmosfere između nas i suseda niko nema ingerenciju nad tom zemljom, iako ga hrvatski pravni eksperti demantuju.

Dok 300.000 ljudi, prema poslednjim podacima, žele da budu državljani Liberlenda, postoje i oni koji se bore za oslobođenje te zemlje. I to na društvenoj mreži, Fejsbuk.

Foto: Facebook/Добровољачки корпус за ослобођење србског Либерланда Foto: Facebook/Добровољачки корпус за ослобођење србског Либерланда

S hrvatske strane pokrenut je Front za oslobođenje hrvatskog Liberlenda, stranica koja se zauzima za zaustavljanje "strane okupacije hrvatskog Liberlanda".

Naravno ista borba traje i sa srpske strane, gde se na stranici Dobrovoljački korpus za oslobođenje Srpskog Liberlenda okupljaju oni koji žele zadržati Liberlend pod srpskom upravom. Njihov je slogan "ne damo srpski Liberlend! Liberland je Srbija!".

Zasad po broju lajkova vodi hrvatska strana, koja ih ima 337, dok srpska nastojanja za preuzimanjem Liberlanda podržava 253 korisnika Fejsbuka.

Foto: Facebook/Liberland Foto: Facebook/Liberland

Dok Vit Jedlička sa svojom prvom damom obilazi Hrvatsku i Srbiju nadajući se uspostavi diplomatskih odnosa sa te dve zemlje, na teritoriji Liberlenda nastaju nove političke stranke, poput Komunističke partije Liberlanda, stranke Liberland za svakoga i Slobodarske stranke Liberlanda. Naravno, borba za vlast među njima je oštra.

Zasad Liberlend uz svoju stranicu na Fejsbuku ima i službenu stranicu, na kojoj se mogu prijaviti svi zainteresovani za državljanstvo te države. Pritom će morati da odgovore na pitanja poput toga prihvataju li druge religije, imaju li vlastitu nekretninu, koliko zarađuju i jesu li spremni novčano da pomažu zemlju u nastanku.

Trenutno je državljanstvo Liberlanda dobilo tek 20-ak osoba.

(Telegraf.rs/ Izvor:index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zika

    29. april 2015 | 22:40

    Ma sto nije otisao u Cesku ili Nemacku da tamo prosipa pamet,bas nasao izmedju Hrvatske i Srbije parce zemlje da mu se svidja. Sta ce nam ovakve budaletine,samo skrecu paznju sa vaznijih stvari i u Srbiji i u Hrvatskoj..

  • Sone

    29. april 2015 | 22:08

    Sve je to lov u mutnom.

  • Lara

    29. april 2015 | 22:32

    Ko je ovde ludM

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA