NEVEROVATNO: Vaš mozak može da kontroliše tuđu ruku, pogledajte kako (VIDEO)

Naše poznavanje mozga još uvek u "mračnom dobu", smatra Džon Gejdž koji je osmislio najinteresantniji način da privuče mlade da se bave neuronaukom. Pogledajte kako.

  • 0

Gregori Džon Gejdž svakodnevno se trudi da neuronauku približi običnom čoveku, pogotovo deci kako bi ih inspirisao da se jednoga dana pridruže istraživanju mozga.

Naime, Gejdž tvrdi da je poznavanje tog organa još u "mračnom dobu" i da se uvek radi na otkrivanju svega dosad zagonetnog i dalekog.

- Svaki veliki mislilac može biti i veliki neuronaučnik, no na tom području nauke radi premalo ljudi - rekao je svojevremenio za Hafington post.

On veruje da se to može i mora promijeniti, pa želi da podstakne mlade ljude da se odlučuju za karijeru neuronaučnika. Njegova metoda je jednostavna - s obzirom na to da mladi donose odluku o budućoj karijeri na temelju iskustava iz mladosti, on želi da im pružit zanimljiva iskustva otkrivajući im eksperimente koje mogu da naprave kod kuće.

- Mozak je zadivljujući i kompleksan organ. I dok su mnogi njime fascinirani, nažalost, o njemu ne znaju mnogo, jer neuronauku ne predajemo u školama. A jedan od razloga zašto je to tako jeste činjenica da je oprema veoma skupa pa o neuronauci možete da saznate više tek na institutima i univerzitetima - objašnjava Gejdž.

- Šteta je što je to tako jer svaki peti čovek pretrpi neki neurološki poremećaj, a ne znamo kako da ih lečimo - izjavio je Gejdž u uvodu zadnjeg predavanja, pa je publici predstavio jedan mali aparat koji prenosi električne impulse i koji je napravio uz pomoć kolege Tima Marzula.

(Telegraf.rs / Izvor: huffingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA