MISTERIOZNI DŽINOVSKI SUNĐER LEBDI U SVEMIRU: Evo o čemu je reč!

Hiperion je u obliku džinovskog krompira dimenzija 410 i 260 kilometara i predstavlja jedno od najvećih tela u Sunčevom sistemu koje ima tako neuobičajen oblik

  • 3

Neverovatne fotografije Saturnovog meseca Hiperiona prikazuju nešto što podseća na zapanjujuće veliki sunđer u kosmičkom prostoru. Ovaj neverovatni prizor je zabeležen tokom misije mapiranja satelita oko Saturna.

ZADIVLJUJUĆE: Ovako izgleda površina Saturnovog meseca Titana (FOTO)

Svemirski brod Kasini je leteo kroz prostor oko ove planete, kada su usnimljena jedinstvena tela. Tokom preletanja, Kasini je bio zatečen Hiperionovim rafalom naelektrisanih čestica, što je približno električnom šoku od 200 volti.

"Napad" se dogodio zbog površine malog meseca koja je postala elektrostatički napunjena u Saturnovom magentnom polju. Inače, Hiperion je u obliku džinovskog krompira dimenzija 410 i 260 kilometara i predstavlja jedno od najvećih tela u Sunčevom sistemu koje ima tako neuobičajen oblik.

Sunđerasta struktura je nastala zbog veoma male gustine, a Mesec je sam po sebi porozan sa dobro očuvanim kraterima svih oblika i veličina na svojoj površini.

Naučnici tvrde da se Hiperion, koji je crvenkaste boje, uglavnom sastoji od vodenog leda sa malim količinama stene.

(Telegraf.rs/ Izvor: independet.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA