OVO JE STRAVIČNO SELO SMRTI: U kućama su mrtvi ljudi koji izgledaju kao da su ŽIVI (FOTO)

Stanovnici poluostrva Južni Sulavesi u Indoneziji su uglavnom hrišćani, ali bez obzira na to, mnogi od njih neguju animističke poglede na smrt, koje odlikuje ispraćanje mrtvih kroz specifične obrede i ceremonije

  • 0

Mesto Tana Toradži na poluostrvu Južni Sulavesi u Indoneziji ima kuće čiji krovovi podsećaju na čamce, a na spoljašnjim zidovima su nagomilani rogovi bizona koji simbolišu bogatstvo. Međutim, to nije najneobičnija stvar u ovom mestu. Ono što je definitivno najčudnije jesu kuće tangkonan koje su rezervisane za smrt.

DA LI JE NORMALNA? Bolničarka pravila morbidne selfije sa pacijentima na samrti!

Stanovnici ovog poluostrva su uglavnom hrišćani, ali bez obzira na to, mnogi od njih neguju animističke poglede na smrt, koje odlikuje ispraćanje mrtvih kroz specifične obrede i ceremonije.

Tangkonani su porodične kuće u kojima niko ne živi, već se u njima čuvaju balsamovana tela pokojnika dok porodica ne skupi dovoljno novca za sahranu. U periodu pre sahrane, porodica preminulog smatra da je on i dalje živ, ali bolestan, pa ga često presvlače i donose mu hranu.

Kada se prikupe sredstva za sahranu, na nju dolazi šira porodica i drugi meštani oblasti i donose poklone koji simbolišu žrtve. Priča se da u nekim mestima šaman na telo baci čini, pa se mrtvaci dižu sami odlaze do svojih grobova, kao zombiji.

Foto: Profimedia/Exclusivepix Foto: Profimedia/Exclusivepix

Stanovnici Tana Toradže čvrsto veruju u zagrobni život, pa svoje pokojnike sahranjuju u pećinama sa oruđem koje će im biti neophodno.

(Telegraf.rs / Izvor: nationalgeographic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA