SVET SE PRE 70 GODINA ZAUVEK PROMENIO: Dogodila se najjača EKSPLOZIJA, nuklearno doba je počelo! (FOTO)

Testiranje nuklearne bombe je održano 16. jula na konferenciji u Potsdamu, gde su predsednik Truman, Staljin i Čerčil odlučivali kako da kazne kapituliranu Nemačku

  • 6

Najveća eksplozija koju je svet ikada video dogodila se 16. jula 1945. godine oko pustinje Jornada del Muerto, koja je označila početak nuklearnog doba čovečanstva. Ovo područje je zabljesnula svetlost mnogo jača od podnevnog sunca, a tlo se strahovito zatreslo. Nebo je "obojio" radioaktivni dim, koji je uneo jezu, a naučnici su tada shvatili da su napravili nešto što će promeniti svet.

Sa OVIM ČUDOM od RAKETE PUTIN će moći da UNIŠTI i najudaljenije mesto na planeti!

Pre 70 godina su naučnici iz kompleksa u Los Alamosu, u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko, posmatrali eksploziju sa sigurne udaljenosti, kada su shvatili da su na pragu otkrića "spravice" koja će nas potpuno promeniti.

Projekat je nazvan "Menhetn" i počeo je sa radom 1939. godine, sa ciljem sustizanja nemačkih naučnika u izradi atomske bombe. Američka vojska je u tajnosti držala ovaj kompleks u koji su pristizali naučnici koji su radili na razvoju nuklearnog oružja. Više od 130.000 ljudi je učestvovalo, a troškovi su bili oko 2 milijarde dolara od kojih je čak 90 odsto bilo uloženo u proizvodnju radioaktivnog materijala.

Foto: Jack W. Aeby Foto: Jack W. Aeby

Naučnici su tada razvili dve bombe - jednu baziranu na uranu-235 i drugu zasnovanu na plutonijumu. Oni nisu želeli da testiraju ovu drugu vrstu bombe zbog cene plutonijuma, koji se proizvodio u malim količinama i cena mu je bila visoka, međutim, na kraju su se ipak odlučili za testiranje i nazvali ga "Trojstvo".

Testiranje je održano 16. jula na konferenciji u Potsdamu, gde su predsednik Truman, Staljin i Čerčil odlučivali kako da kazne kapituliranu Nemačku. Od siline eksplozije pustinjski pesak se rastopio i pretvorio u zelenkasto, radioaktivno staklo, koje je kasnije nazvano trinitit. Iako je bomba bila postavljena na toranj visok 30 metara, za eksplozijom je ostao krater dubok 1,5 metara i širok 9,1.

Foto: Federal government of the United States Foto: Federal government of the United States

Ovo je bila identična bomba koja je bačena na japanski grad Nagasaki.

Naučnici koji su posmatrali su rekli da je zaslepljujuća svetlost trajala oko dve sekunde i da se osetila vrućina poput one iz otvorene pećnice. Boja se menjala iz ljubičaste u zelenu, pa u belu. Svetlosni udar je putovao 40 sekundi do baze. Mogao se osetiti do 160 kilometara daleko, a oblak dima u obliku "gljive" je dosegao visinu od 12,1 kilometar.

Foto: U.S. Army Corps of Engineers Foto: U.S. Army Corps of Engineers

Rezultate testiranja predsednik Truman je predstavio kolegama na konferenciji u Potsdamu, no ostao je zbunjen kada je shvatio da se Staljin uopšte nije iznenadio. Kasnije je otkriveno kako je ruska tajna služba imala uvid u razvoj oružja u Los Alamosu usprkos neverovatno strogim bezbednosnim protokolima.

Manje od mesec dana nakon testiranja, 8. avgusta 1945. godine, SAD su bacile prvu atomsku bombu na japanski grad Hirošimu.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zevs

    16. jul 2015 | 14:18

    Atomska Bomba na Hirosimu je pravi Genocid. Svi pobijeni bez obzira na pol i uzrast. Nadam se da ce jednog dana osuditi taj cin kao Genocid.

  • Serbia

    16. jul 2015 | 14:49

    Pa sad to ubivanje japanaca bez ikakve nade za prezivljavanjem jel je to po amerima humano samo su testirali bombu na neduznom decom hirosima i nagasaki nisu imali nikakav uticaj na ishod rata nego je mocnicima bio trn u oku pravoslavci u tom delu

  • obilic

    16. jul 2015 | 14:09

    Hvalana komentaru to sam nesto opsirnije gledao na tv i tako se vidi kako veliki porcuju male nemocne ljude sve zbog vlasti i drzanja kolonija u svetu. Mnogo dobar komentar danas ste trefili u centar teme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA