EPOHALNO OTKRIĆE: NASA pronašla novu Zemlju! (FOTO)

- Ovo je zemlja 2.0. Srećni smo što možemo da saopštimo otkriće Keplera 452B, koji je dva puta veći od Zemlje. Takođe, je na pravoj udaljenosti od svog Sunca za nastanak život - poručio je Džon Dženkins iz NASA-e

  • 13

Kepler 452b, novootkrivena planeta u svemiru, dva puta je veća od naše Zemlje, a udaljena je 1.400 svetlosnih godina. Pun krug oko svoje ose obiđe za 385 dana i prima 10 odsto više energije od svoje zvezde u odnosu na Zemlju i Sunce.

- Ova planeta je najsličnija Zemlji - saopšteno je iz NASA-e.

Takođe, dužina godine je slična kao i na Zemlji. S obzirom da je Kepler 452B proveo milijarde godine u nastanjivoj zoni svog solarnog sistema, to znači da je moguće da se na njegovoj površini razvio život u nekom periodu istorije, objasnio je Džon Dženkins, čelni čovek za analizu podataka u Nasinom istraživačkom centru "Ejms".

- Ovo je Zemlja 2.0. Danas smo srećni što možemo da saopštimo otkriće Keplera 452B, koji je dva puta veći od Zemlje i najverovatnije je stenovit. Takođe, je na pravoj udaljenosti od svog Sunca za nastanak život - izjavio je Dženkins.

Foto: NASA Foto: NASA

Kepler 452B je prva stenovita planeta, koja bi mogla da bude naseljiva i koja se okreće oko zvezde slične Suncu. Kada bismo uspeli da dođemo do nje, čovek i biljke i životinje sa Zemlje mogli bi prilično lako da se aklimatizuju zbog slične pozicije, rotacije oko zvezde i umerenih uslova, ističe Džef Koflin, stručnjak zadužen za teleskop Kepler na SETI programu.

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA