Ispod površine vode STVARA SE NEŠTO ŠTO MOŽE ODNETI SVE PRED SOBOM!

Na satelitskim snimcima su zabeleženi talasi koji mogu da dostignu visinu do 170 metara i da putuju stotinama kilometara

  • 0

Istraživači su se 7 godina bavili praćenjem nekih od najvećih svetskih talasa. Takozvani "unutrašnji" talasi koji se nalaze ispod morske površine, kao i njihov nastanak i uzrok, još uvek su nepoznati nauci.

Čudovište od talasa progutalo surfera! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Na internetu se mogu naći mnogi snimci snažnih talasa koji bukvalno "odnose" surfere. Ti snimci mogu biti smešni, ali su ponekad i vrlo zastrašujući.

Tako su istraživanja pokazala da talasi kod moreuza Luzon na istočnoj margini Južnog kineskog mora, mogu da dostignu visinu nebodera. Neki od njih mogu da dostignu visinu do 170 metara i da putuju stotinama kilometara.

Stručnjaci su pokušavali da objasne "stalnu konfuziju u vezi sa prirodom mehanizama talasa". Koristili su satelitske snimke kako bi ih pratili od mesta formiranja ka pravcima njihovog kretanja.

Profesor Hans Graber sa Univerziteta u Majamiju je istakao da je satelit bio u stanju da detektuje talase na površini koju proizvodi struja. Tom prilikom su ustanovili da se unutrašnji talasi generišu iz internih plima pod uticajem jake Kurošio struje. Neki od talasa u moreuzu su bili toliko jaki da je turbulencija koju su stvorili bila 10.000 jača nego ona na otvorenom okeanu.

Istraživanja treba da pokažu na koji način ovi talasi nose velike količine toplote, soli i hranljivih materija kojom se ribe hrane. Tako će naučnici bolje razumeti globalnu klimu.

(Telegraf.rs/ Izvor: iflscience.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA