Ono što piše na ovom maču niko nije uspeo da prevede! Da li vi možete da rešite ovu MISTERIJU? (VIDEO)

Nakon što je nacionalna biblioteka objavila poziv za pomoć u rešavanju ove misterije, javili su se brojni entuzijasti koji žele da reše zagonetku

  • 4

Britanska biblioteka objavila je javni poziv svima da im pomognu u rešavanju zagonetke stare više od 800 godina, koja se nalazi na maču.

SAMO 0,9 ODSTO LJUDI MOŽE ODMAH DA NASTAVI NIZ: Dokažite da ste GENIJE i rešite zadatak!

Mač je težak 1,2 kilograma, dug je skoro metar. Pronađen je u reci u Linkolširu 1825. godine. Dovoljno je oštar da prereže lobanju, piše Independent, a datira iz 13 veka i verojatno je napravljen u Nemačkoj.

Osim po pojedinim karakteristikama, ono što ovaj mač čini zanimljivim je natpis koji se nalazi duž oštrice, a koji glasi: +NDXOXCHWDRGHDXORVI+.

U Britanskoj biblioteci uvereni su da je reč o nekom religioznom obredu, ali im je jezik potpuno nepoznat.

Mač je na izložbi prikazan uz rukopis iz 14. veka koji opisuje francusku invaziju na Normandiju iz 1203. godine, na čijim ilustracijama muškarci vitlaju sličnim mačevima.

Među onima koji imaju predlog rešenja je Mark van Haselt, koji tvrdi da je natpis na latinskom, a NDXOX verojatno znači Nostrum Dominus (naš Gospodin) ili Nomine Domini (ime Gospodinovo). Slova koja slede možda su imena svetaca.

- Sastavljajući komade slagalice iz cele Evrope, možda dođemo bliže rešenju zagonetke. Čak i ako ne možemo u potpunosti da dešifrujemo natpise, oni nas možda odvedu malo bliže u razumevanju naših predaka - napisao je.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Profesor Biologije

    10. avgust 2015 | 12:26

    Ovde piše ovaj mač ne sme držati ako i Boga veruješ. OVAJ Mač donosi nesreću onome ko ga nosi

  • Z.M

    11. avgust 2015 | 18:01

    Prvo,u to vreme nije postojalo slovo "W" Drugo,po Jovanu Deretiću tamo su živeli Srbi pa treba samo uzeti Vinčansko pismo i to je to.A treće zašto bih ja to džaba prevodio,kolika je nagrada za to??

  • Johan

    12. avgust 2015 | 13:06

    Ko će dešifrovati naše automobilske tablice za jedno 1000 godina sa slovima W,Q,Y i X pa će šifranti najverovatnije na netu protumačiti da je u Srbiji živelo većinsko keltsko stanovništvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA