Prave, skupocene dijamante možete da proizvedete u mikrotalasnoj!

Stručnjaci predviđaju da do 2026. godine neće biti potrebe više za "krvavim dijamantima"

  • 6

Potražnja za dijamantina je sve veća, a potrošači sve više traže jeftino kamenje bez etičkih mrlja. Proizvodnjom kamenja u laboratoriji je i to moguće! 

NEVEROVATNA ČINJENICA: Najisplativije je investirati u... (VIDEO)

Grupa za ljudska prava uz pomoć Holivuda i filma "Krvavi dijamant" (Bloody diamond) popularizovali su izraz 'krvavi dijamanti' kako bi istakli ulogu koju je nalaženje dijamanata igralo u afričkim konfliktima. Za razliku od imitacije dijamanata kao što je kubni cirkon, kamenje koje je moguće 'uzgajati' u laboratoriji ima iste fizičke karakteristike i hemijski sastav kao i prava stvar izvučena iz rudnika.

Foto: Promo Foto: Promo

Sintetički dijamanti sačinjeni su od semena uglja stavljenog u mikrotalasnu komoru sa metanom ili drugim plinom koji sadrži ugalj te se ugreva do svetleće kugle. To stvara čestice koje kristališu i stvaraju dijamant. Ovaj proces može potrajati i 10 nedelja. Tehnologija je napredovala do te mere da je stručnjacima potrebna mašina pomoću koje će razlikovati artificijalne dijamante, odnosno ovako uzgojene u laboratorijiu, od onih iskopanih u rudniku.

VEČITA DILEMA: Kako odabrati savršen verenički prsten... sa dijamantima? (VIDEO)

Potrošači u Severnoj Americi od 18 do 35 godina koji kažu da više vole prirodne od sintetičkih dijamanata je samo 45 %.

Čaim Even-Zohar, advokat firme za konsalting u industriji dijamanta, u Izraelu, smatra kako mladom i modernom potrošaču i nije važno imaju li dijamant izvađen iz zemlje ili napravljen na zemlji.

U 2013. proizvedeno je  oko 360.000 karata dijamanta, a iz rudnika je izvađeno 146 miliona karata. Predviđa se da će laboratorijski uzgojeni dijamanti do 2018. biti 2 miliona karata, a 2026. - 20 miliona, budući da istraživanja pokazuju kako konzumentima nije važno imaju li dijamant pronađen u zemlji ili napravljen u laboratoriji. Proizvođači dijamanta u laboratoriji već imaju desetine prodajnih mesta duž cele države kojima distribuiraju svoje proizvode. Čak su i pojedine osobe iz javnog života u SAD-u priznale da su svoje bolje polovine zaprosili mnogo jeftinijim i etički neukaljanim dijamantom - onim proizvedenim u laboratoriji.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

 

(Telegraf.rs/Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lane

    27. avgust 2015 | 15:46

    Kakvo je to seme uglja.

  • Marko cg

    27. avgust 2015 | 16:43

    Fejk

  • M5

    29. avgust 2015 | 10:29

    Ovi dijamanti iz laboratorije imaju urezane svoje serijske brojeve da bi ih razlikovali od onih iz rudnika. Gledala sam dokumentarac o tome kako ih „uzgajaju“.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA