UŽIVATE U ČOKOLADI? Kada budete videli ko je proizvodi, možda ćete se predomisliti

Tužba je podneta protiv nekoliko kompanija koje krive zbog lažnog reklamiranja, jer ne otkrivaju da se oslanjaju na rad dece robova prilikom pakovanja

  • 2

Sigurni smo da uživate u konzumiranju čokolade, ali da se nikada niste zapitali ko ulaže svoje vreme, rad i trud u proizvodnju ovog slatkiša. Naime, u medijima je odjeknula sudska tužba koja je podneta protiv poznatih proizvođača čokolade da svesno iskorišćavaju decu kao radnike u Africi.

RODITELJI: Deca vam jedu zid, zemlju, ugalj? Evo šta vam time poručuju (VIDEO)

Tako je na primer, škola "Milton Herši" u Pensilvaniji jedna od najbogatijih obrazovnih institucija u svetu kojoj je dodeljeno čak 30 odsto buduće zarade kompanije Miltona S. Heršija. Ona je osnovana 1909. godine kao sirotište za "bele" dečake.

Nasuprot tome da ovu školu pohađa 2.000 učenika je stravična tajna - kakao koji je osnovni sastojak svake čokolade beru upravo deca radnici u zapadnoj Africi.

Inače, tužba je podneta protiv nekoliko kompanija koje krive zbog lažnog reklamiranja, jer ne otkrivaju da se oslanjaju na rad dece robova prilikom pakovanja.

Foto: Profimedia/Corbis VII Foto: Profimedia/Corbis VII

- Najveći i najprofitabilniji američki prehrambeni konglomerati ne bi trebalo tolerišu rad dece, a još manje rad dece robova, bilo gde u okviru lanca nabavke - piše u tužbi.

Ova tužba je novi pristup starom problemu: dubokoj, mračnoj ne baš toliko skrivenoj skandaloznoj tajni industrije čokolade. Pre 15 godina pojavile su se prve optužbe oko robovskog rada dece u okviru ove industrije koje su izazvale bes američke javnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ja

    2. oktobar 2015 | 17:26

    Samo prazne glave uzivaju u parama,jer je to jedina vrednost koja za njih postoji i koju oni vide.Za druge vrednosti ne znaju niti zele da ih vide,zato ne prezaju ni od cega i zato im mala deca-jeftina radna snaga, zavrsava posao.Onaj aparthejd u Juz. Africi je bio za njihove prazne glave vrlo konstruktivno resenje,pa je velika steta za njih ,sto su morali da ga ukinu na svu sramotu.Najadniji nisu ta deca nego vi pohlepne svinje koji ih terate u robovlasnistvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA