Majmuni koji kijaju i ribe koje HODAJU otkriveni među 200 NOVIH vrsta na Himalajima (VIDEO)

Ova otkrića nam pokazuju da još mnogo toga treba da naučimo o novim vrstama na svetu. Otkrića na Himalajima su još jedan pokazatelj da moramo čuvati nežne eko sisteme jer bi neke od vrsta mogle zauvek nestati

  • 2

Na istočnom delu Himalaja otkriveno je preko 200 novih životinjskih i biljnih vrsta, a među njima su neverovatni "prćasti" majmun koji kija na kiši, ribe koje hodaju i zmije koje liče na dragulje.

 

OVO NIJE KROKODIL: To je DŽINOVSKI PITON i smazao je ogromnog ŠIŠMIŠA (VIDEO)

 

Među novim vrstama otkrivene su 133 nove biljke, 39 beskičmenjaka, 26 novih riba, 10 vodozemaca na području Butana, severne Indije, Nepala, severnog dela Burme i Tibeta. Nova ptica je otkrivena na ovom području, sisar i reptil, što čini zbir od čak 550 novih vrsta u poslednjih 15 godina.

 

Ovi predeli su bogati najraznovrsnijim vidovima života, a na tim izolovanim površinama žive unikatne vrste.

 

Žaba je skočila na pauka, ali se uplela u mrežu. Ono što je pauk uradio niko nije očekivao! (VIDEO)

 

- Ova otkrića nam pokazuju da još mnogo toga treba da naučimo o novim vrstama na svetu. Otkrića na Himalajima su još jedan pokazatelj da moramo čuvati nežne eko-sisteme jer bi neke od vrsta mogle zauvek nestati - rekla je Heder Sol, saradnik Svetske fondacije za prirodu (World Wide Fund for Nature).

 

Foto: Profimedia/AFP PHOTO FFI/BANCA/PRCF

Foto: Profimedia/AFP PHOTO FFI/BANCA/PRCF

 

- Ovaj region (Himalaji) suočava se sa mnogim opasnostima gde su klimatske promene najopasnije. Ipak, nove vrste se razvijaju uprkos krčenjima šuma, prekomernim ispašama stoke, krivolovu, ilegalnoj trgovini divljim životinjama, rudarstvu i zagađivanju - dodala je Heder.

 

Jedna od najinteresantnijih vrsta otkrivenih u proteklih nekoliko godina je majmun sa zanimljivim nosem prozvan "Kijavko". Ovog crno-belog majmuna lako je uočiti kada pada kiša. Oni obožavaju kišu koja ih nagoni na kijanje.

 

"Živahni plavi patuljak koji hoda" je nova vrsta ribe koja je u stanju da udiše atmosferski vazduh i može da preživi na kopnu i do četiri dana. I dok su pokreti ove ribe na kopnu više nezgrapni nego nežni, ona može da "prepešači" i do 4 milje u jednom dahu na suvom. A nova zmija sa draguljastom kožom raskošne žute, crvene i narandžaste, na prvi pogled izgleda kao pažljivo izrađen komad nakita.

 

Pogledajte video:

 

 

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

 

(Telegraf.rs/ Izvor: independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA