OVO JE TAJNA, MOĆNA NACISTIČKA MAŠINA: Zove se ENIGMA i slala je šifrovane poruke (FOTO)

Mašina M4 jedna je od najsofisticiranijih modela i napravljena je za svrhe nacističke podmornice nakon što su se Nemci uplašili da su njihove šifre dekodirane

  • 0

Retka i operativna Enigma, mašina za šifrovanje radio-telegrafskih poruka, prodata je za 365.000 dolara u Njujorku i postavila rekord na aukciji.

NIKADA KRAJA OTKRIVANJU ŽRTAVA DRUGOG SVETSKOG RATA: Pronađene stotine pari cipela u šumama u Poljskoj (FOTO)

Mašina M4, koja je napravljena između 1943. i 1945. godine, jedna je od 150 koje su preživele od procenjenih 1.500 kada se nacistička Nemačka borila sa saveznicima.

Portparol aukcijske kuće rekao je da je cena od 365.000 dolara postavila rekord za mašine Enigma koje su se ikada našle na aukciji. M4 ima četiri rotora i nije svako mogao da dođe do ove mašine za šifrovanje koja je korišćena u podmornicama.

Foto: Wikipedia/Sperling~commonswiki Foto: Wikipedia/Sperling~commonswiki

Enigmu je konstruisao Nemac Artur Šerbius 1923. godine. Kasnije se dalje usavršavala i na tržištu prodavala kao komercijalni sistem za šifrovanje, prvenstveno za civilne namene. Prvi primerci su se pojavili 20-ih godina XX veka kao mašina za šifrovanje telegrafski prenošenih poslovnih poruka.

Malo kasnije Enigma nalazi primenu u nemačkoj vojsci i diplomatiji, a izbijanjem Drugog svetskog rata Enigma je postala standardna oprema svih vojnih jedinica za vezu.

Foto: Wikipedia/Walther Foto: Wikipedia/Walther

Njegovu doradu tokom Drugog svetskog rata naručio je nemački admiral Karl Donic zbog zabrinutosti da su tri rotora mašine Enigma kompromitovali podatke nakon što je njihova podmornica bila zarobljena 1941. godine.

Od 50 mašina Enigma koje se mogu videti u muzejima širom sveta, samo sedam su modeli M4s koje su uzete sa zarobljenih podmornica.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA