MOĆNA KRALJEVSKA KRUNA PUNA MISTERIJE: Nisu je nosili vladari, korišćena je za bizaran običaj (VIDEO)

Arheolozi veruju da je kolekcija pripadala hramu Ein Gedi, prastarom mestu na kome su obavljani najznačajniji obredi

  • 3

Arheolog Pesah Bar-Adon je 1961. godine tragao za starim relikvijima iz Mrtvog mora na obalama Nahal Mišmara u Izraleu, a onda je pronašao intrigantnu kolekciju artefakata među kojima se posebno izdvaja moćna kraljevska kruna

TRI NAJVAŽNIJE KRUNE EVROPE: Bez ovih svetinja nema ni Starog kontinenta (FOTO)

Adon je pronašao "Nahal Mišmar kolekciju", artefakte koji sadrže statue, alat, oružje čak i krune. Kolekcija datira iz bakarnog doba (4000 - 3500. godina pre nove ere) i istraživači veruju da je kolekcija imala veliki religijski značaj, a iako nemaju dovoljno dokaza (s obzirom na starost artefakata), iz kolekcije je ipak moguće zaključiti nešto o običajima i životu ljudi iz tog vremena.

Arheolozi veruju da je kolekcija pripadala hramu Ein Gedi, prastarom mestu na kome su vršeni najznačajniji obredi. Hram potiče iz bakarnog doba  kao i pronađeni artefakti, a nalazi se na 12 kilometara od mesta gde je Adon pronašao kolekciju.

Kolekciju čini 400 predmeta napravljenih od bakra, bronze, slonovače i kamena, ali jedan predmet se izdvaja u odnosu na ostale. To je jedna od pet kruna, za koju se veruje da je imala poseban značaj i da je korišćena pri ceremonijama sahranjivanja važnih ličnosti. Ova kruna je  najveća i najviše pažnje i veštine je uloženo pri njenom pravljenju. Mrtvim ljudima se stavljala na glavu kako bi, najverovatnije, simbolički pokazala da su oni kraljevi iako nemaju plave krvi.

MISTERIJA SRPSKOG BLAGA: Gde se nalaze neprocenjive crkvene relikvije i ko ih kupuje? (FOTO)

Foto: Wikipedia/Hanay Foto: Wikipedia/Hanay

Iako još nije utvrđeno šta označavaju ptice na vrhu, veruje se da su životinje predstavljale važne simbole u bakarnom dobu. Tako je među objektima pronađena statua trudnice zajedno sa ovnom, za šta se veruje da predstavlja simbol muške i ženske plodnosti. 

Kruna je izložena u Njujorku, na Institutu za istraživanje artefakata, a deo je izložbe "Gospodari vatre: Umetnost bakarnog doba iz Izraela".

Arheolozi nisu uspeli da utvrde zašto su baš ovi predmeti skupljeni zajedno i pronađeni ovako daleko od hrama Ein Gedi. Neki nagađaju da je došlo do vremenske nepogode ili prirodne katastrofe pri kojoj su skupljeni najvredniji objekti i sakriveni na sigurno, drugi da su neki drugi razlozi u pitanju, a svrha Nahal Mišmar kolekcije ostaje misterija. 

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: viralnova.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA