• 11

Na ovom mestu su Adam i Eva probali zabranjeno voće (FOTO)

Dominika je karipsko ostrvo na kojem rastu bujne planinske kišne šume koje pokrivaju veći njegov deo, na kojem postoji mnogo vodopada, izvora i reka, i peščanih plaža, a pošto je uz to dom i mnogih retkih biljaka, životinja i ptica, u potpunosti se uklapa u našu predstavu raju

  • 11

Dominika - zvanično Komonvelt Dominika (nećete biti ni prvi ni poslednji koji su je pomešali sa Dominikanskom Republikom) gde je komonvelt kao oblik vladavine zapravo engleski prevod reči republika - karipska je ostrvska država na Malim Antilima veličine od samo 750 kvadratnih kilometara i sa jedna 72 hiljade stanovnika.
Ako Bog postoji, nalazi se u OVOJ tački svetlosti! (FOTO)

 

Why did I wish for snow when I had this

 

A photo posted by Melina Martin (@melinamartinn) on

Na tom malom prostoru koji naseljava jedan prosečan grad ugnježden je raj u svom izvornom obliku, barem ono što naš um razume kao raj. Šta više, Dominika je zbog svoje netaknute i spektakularne prirode dobila nadimak "Prirodno ostrvo Kariba", tako da nije samo da smo mi oduševljeni onim što smo tamo videli.


Ovo ostrvo je geološki najmlađe na celim Malim Antilima, što se pokazuje i prisustvom drugog najvećeg svetskog geotermalnog jezera, Ključajućeg jezera.

 

I guess you could say I was impressed #carribean #subhanallah

 

A photo posted by @mariakari1414 on

Na njemu rastu bujne planinske kišne šume koje pokrivaju veći njegov deo, na njemu postoji mnogo vodopada, izvora i reka, i peščanih plaža, a pošto je uz to dom i mnogih retkih biljaka, životinja i ptica, u potpunosti se uklapa u predstavu mesta iz koga su možda nekada davno prognani Adam i Eva (čije ćemo mitološko postojanje uzdići na nivo istorijskog za potrebe ovog teksta).


Papagaj, vrste imperijalnog amazona, živi samo na njemu i njihova je nacionalna ptica; u toj meri se uklapa u celu priču ove zemlje da se nalazi i na njihovoj državnoj zastavi.
Nećemo vas previše daviti sa istorijom ovog ostrva, ali ćemo reći i o tome nekoliko reči. Ostrvo je "otkrio" Kristifor Kolumbo 3. novembra 1493. godine i pošto se desilo da je taj dan bio nedelja, ostrvo je nazvao Dominika. Ali, čitav jedan vek naredni je bilo izolovano.

Španci nisu imali preteranog uspeha u njegovoj kolonizaciji, pa su stvari u svoje ruke uzeli Francuzi, a od početka 19. veka "breme" eksploatacije su uzeli Britanci. Ali, pošto je ostrvo bilo malo, ostalo je većinom netaknuto. Čak, budući da je Britanija ukinula ropstvo u celoj svojoj imperiji (među prvim zemljama) 1834. godine, već naredne su prvi ljudi afričkog porekla bili izabrani za skupštinu ovog ostrva.

 
#natureisland
 
A photo posted by Anthony (@babyboyz__) on


Stvari su se polako u narednih sto i nešto godina menjale, Dominika je bila deo nekoliko federacija karipskih država pod nominalnom krunom Velike Britanije, da bi 3. novembra 1978. godine postala nezavisna. I to odmah republika, tako da britanska kruna nije više bila suveren. Potom je usledio turbulentni period, ali poslednje decenije se beleži stabilan ekonomski rast.
Jedino što nas zapravo podseća na činjenicu da ovo ipak nije raj kakvim se čini su uragani, koji su dosta česti i razorni. Ne možeš imati sve.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ivana

    Ova kolika ima stopala, nisu joj pareja potrebna.....:-)

    36
    4

    Podelite komentar

  • Victoria

    Raj je bilo doslovno mesto i u Svetom Pismu se naziva Eden. Nalazio se izmedju reka Tigra i Eufrata.Ko je vernik trebao bi da veruje da je postojao i da je Bog tu smestio prvi ljudski par.

    19
    1

    Podelite komentar

  • кривотворено је све

    Коломбо је био убица и олош тога доба

    12
    1

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima