NA MUCI SE POZNAJU JUNACI: Rođen je pre više od 200 godina i od tada je za sve U PRAVU!

Najpoznatije Njegoševo delo je "Gorski vijenac" koji je danas redovna lektira u svim srednjim školama u Srbiji. Na visokom drugom mestu, nalazi se delo "Luča mikrokozma". U pitanju je poema u kojoj se traga za uzrocima čovekovog pada sa neba i lepotom božanstva

  • 5
Foto: Wikipedia/Anastas Jovanović Foto: Wikipedia/Anastas Jovanović

Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, ali zube polomi! Ovim stihovima je najbolje otpočeti tekst o čoveku koji je nadaleko poznat kao tvorac poznatog dela "Gorski vijenac" - Petar II Petrović Njegoš. Na današnji dan, pre više od dva veka, 1813. godine rođen je duhovni i svetovni vladar Crne Gore i jedan od najvećih srpskih pesnika i filozofa. On je na prestolu nasledio Petra I Petrovića Njegoša i bio je daleko poznatiji u narodu od svog strica. 

DANAS JE CRVENO SLOVO I JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH SVETACA: A Srbi nemaju pojma O KOME JE REČ!

Njegoš je zaslužan za ujedinjavanje crnogorskih plemena i uspostavljanje centralizovane države. Međutim, ono što ga je posebno istaklo u narodu su brojna zdanja koja je objavio kao pesnik i filozof. Najpoznatije Njegoševo delo je "Gorski vijenac" koji je danas redovna lektira u svim srednjim školama u Srbiji

Odmah nakon "Gorskog vijenca", na visokom drugom mestu, nalazi se delo "Luča mikrokozma". U pitanju je poema u kojoj se traga za uzrocima čovekovog pada sa neba i lepotom božanstva.

Petar II Petrović Njegoš. Foto: Wikipedia.org Petar II Petrović Njegoš. Foto: Wikipedia.org

Takođe, poznat je i po pesmi "Noć skuplja vijeka" koju je napisao 1845. godine, a prvi put je objavljena u "Bosanskoj Vili" 1913. Najinteresantniji stihovi ove pesme su: "Igram joj se s jabukama – dva svijeta srećna važe, k voshištenju besmrtnome lišenika sreće draže, znoj lagani s njenom kosom s zanešene tarem glave...".

Koga Crnogorci više vole? Putina ili Njegoša? Odgovor možete videti OVDE.

Inače, Njegoš je rođen u selu Njeguši, blizu Cetinja, a njegovoj privlačnosti nije mogla da odoli ni lepa i čuvena Milica Stojadinović Srpkinja (srpska književnica iz 19. veka), a ni on njoj, jer je govorio: "Ja pojeta, ona pojeta, da nijesam kaluđer, eto kneginje Crnoj Gori!". Nakon analize stihova pesme "Noć skuplja vijeka" tumači su došli do pretpostavke da je Njegoš ovo delo posvetio Milici dok je bio u velikoj ljubavi.

Njegoševe najpoznatije izreke i citati su:

"Što ljudi hoće, to i vrijeme trpi."

"Čašu meda jošt niko ne popi, što je čašom žuči ne zagrči; čaša žuči ište čašu meda, smiješane najlakše se piju."

"Ćud je ženska smiješna rabota! Ne zna žena ko je kakve vjere; stotinu će promijeniti vjera da učini što joj srce žudi."

"U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci."

"Oči zbore što im veli srce."

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Snežana

    13. novembar 2015 | 15:02

    Potpuno tačna konstatacija u naslovu.

  • Srbija i Crna Gora

    14. novembar 2015 | 14:47

    To je bio pravi Crnogorac, a još veća Srbenda. Današnji Crnogorci treba da se ugledaju na najvećeg sina Crne Gore

  • Lule

    13. novembar 2015 | 15:01

    Procitajte zanimljiv clanak "Bratimljenje Njegosa I Ali pase" u Dubrovniku. Interesantno svedocenje iz tog vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA