SRBI I KATOLICI PROTIV PRAVOSLAVNIH GRKA: U srednjem veku smo mislili glavom, a ne srcem (FOTO)

Stefan Nemanja je Fridrihu Barbarosi u Nišu ponudio savez protiv pravoslavnih Grka, 20.000 vojnika i stupanje u vazalni odnos sa Svetim rimskim carstvom, ali je ovaj to odbio pošto je cilj bilo novo oslobađanje Jerusalima. Barbarosa se međutim predomislio jer su Grci bili u savezu sa muslimanima i odbili da krstašku vojsku prebace u Malu Aziju

  • 4

Krstaški ratovi su bili niz vojnih pohoda zapadnih, rimokatoličkih država protiv muslimana koji su držali Svetu zemlju i Jerusalim u svojim rukama, a prvi od tih konflikata je poveden na poziv nikog drugog do pravoslavnog istočnorimskog cara Aleksija I Komnina.

Današnji pravoslavni crkveni velikodostojnici uprkos tome nalaze za shodno da prozivaju rimokatolike zbog toga što su u ime hrišćanstva išli da ratuju, a to rade i uprkos tome što je ruski patrijarh dao blagoslov Vladimiru Putinu da vodi rat protiv Islamske države (da ne pominjemo naše blagosiljanje kalašnjikova pred put dobrovoljaca na bosansko-hercegovačko ratište početkom devedesetih).

Međutim, u jednom trenutku ti krstaški ratovi su se odmetnuli od osnovnog cilja (jer su ljudi kvarljiva roba) i delom postali i borba protiv Vizantije.

Mi, naravno, nismo mogli da ostanemo po strani. Ali, ako mislite da smo bili uz pravoslavnu braću, grešite.

Sastanak Stefana Nemanje sa Fridrihom Barbarosom u Nišu 1189. godine. Foto: staresrpskeslike.com Sastanak Stefana Nemanje sa Fridrihom Barbarosom u Nišu 1189. godine. Foto: staresrpskeslike.com

Stefan Nemanja je tokom Trećeg krstaškog rata Fridrihu Barbarosi u Nišu, verovatno u prisustvu svog brata Stracimira, ponudio savez protiv pravoslavnih Grka, 20.000 vojnika i stupanje u vazalni odnos sa Svetim rimskim carstvom, ali je ovaj to odbio pošto je cilj bilo novo oslobađanje Jerusalima koji je nešto ranije posle 90 godina ponovo pao u muslimanske ruke.

Ponuda je međutim ostala na stolu, budući da je ugovoreno venčanje između Toljena, sina Nemanjinog brata Miroslava, i ćerke Bertolda od Andeksa, istarskog grofa i titutalnog vojvode Hrvatske i Slavonije.

OVO JE PARISKO KOSOVO: Sve o predgrađu Sen Deni, leglu džihadista, krvavih pokolja i masakra (FOTO)

Fridrih se predomislio kada su se njegove snage sukobile sa vizantijskim a sve to nakon što je vizantijski car odbio da krstaše prebaci u Anadoliju jer je imao savez sa Saladinom, odnosno muslimanima.

Opsada Akre 1291. godine. Foto: Wikipedia Commons Opsada Akre 1291. godine. Foto: Wikipedia Commons

Zbog toga je Barbarosa zauzeo Adrijanopolj (današnje Jedrene) i otpočeo sa pripremama za zauzimanje Carigrada, uključujući i pomorsku blokadu.

SRCE MOSKVE SE ZOVE BEOGRAD: Ruska prestonica krije Srbima nepoznatu priču (FOTO)

Srbi i Bugari su trebali da mu pomognu da osvoji Konstantinopolj, ali su Grci u poslednjem trenutku izdejstvovali da Fridrih odustane od svoje namere i pristali su da celu njegovu vojsku prebace ipak u Malu Aziju, svesni da verovatno neće moći da odbrane Konstantinov grad.

Nakon što su krstaši otišli ka Svetoj zemlji, Vizantinci su se okrenuli ka nama ka kojima su imali pik vekovima pre toga, i naterali nas da vratimo skoro sve ono što smo osvojili dok su oni bili zauzeti odbranom od krstaške armije. Vidite šta se dešava kad se previše oslanjamo na druge?

Vizantijski Carigrad. Foto: Wikipedia/Georg Braun; Frans Hogenberg Vizantijski Carigrad. Foto: Wikipedia/Georg Braun; Frans Hogenberg

Što se tiče krstaša, oni će zauzeti Carigrad tokom Četvrtog krstaškog rata 1204. godine (na koji se ovoga puta nije odazvao nijedan evropski monarh već samo franački, flandrijski i italijanski vlastelini) i bez naše pomoći (ali i bez našeg odmaganja).

Prvo je krstaški napad 1203. godine doveo na vlast cara Isaka II Anđela (koji im je zauzvrat obećao silan novac, koji potom nije mogao da skupi), a potom 1204. godine su u potpunosti zauzeli najblistaviji grad srednjevekovne Evrope i pretvorili ga u ruševinu (jer Isak II Anđel nije mogao da plati za uslugu).

NIJE NAM IŠLO PROTIV TURAKA, PA TO TI JE! Dve bitke koje je i car Dušan izgubio! (FOTO)

Sve to su uradili za račun budućeg tasta Stefana Prvovenčanog, mletačkog dužda Enrika Dandola.

Venecija. Foto: Wikipedia/Flickar/Son of Groucho Venecija. Foto: Wikipedia/Flickar/Son of Groucho

Papa Inoćentije III se oštro protivio zauzimanju Carigrada i tražio da se nastavi put ka Svetoj zemlji; prvo je poslao pismo u kojem je Mlečanima pretio ekskomunikacijom (izbacivanjem iz Crkve) zato što naveli krstaše da osvoje hrišćanski Zadar za njihov račun iako je on to izričito zabranio, ali je Bonifacije Monferatski odbio da to pismo objavi krstaškoj vojsci.

Papa je zatim poslao novo pismo u kojem je izričito zabranio napad na prestonicu Vizantije. Međutim, njegovo pismo je stiglo tek nakon što su krstaši već napustili Zadar.

DORĆOL ISPRED LONDONA, PARIZA I BEČA: Prva kafana u Evropi otvorena u Beogradu pre skoro 500 godina (FOTO)

Njegov naslednik, papa Honorije III je Stefanu Nemanjiću poslao kraljevsku krunu kojom je ovaj postao prvi potomak Stefana Nemanje sa zvanjem kralja zbog čega ga je narod prozvao Prvovenčanim.

Sveti kralj Stefan Prvovenčani na srednjevekovnoj fresci. Foto: Wikipedia Sveti kralj Stefan Prvovenčani na srednjevekovnoj fresci. Foto: Wikipedia

Međutim, ovo je komplikovanije nego što mislite. Naime, Stefan je i od pape Inoćentija III tražio krunu, ali se tome usprotivio Stefanov brat Vukan koji je vladao Dukljom i nosio već titulu kralja, budući da je to bila tradicionalna titula u tom delu srpskih zemalja nasleđena od dinastije Vojisavljevića i prvog srpskog kralja Mihaila I.

NAJVEĆI POLJSKI JUNAK POGINUO U SRBIJI U BOJU SA TURCIMA: Ovaj vitez je simbol bratstva naša dva naroda (FOTO)

Zbog ovoga je izbio i građanski rat između Vukana i Stefana; Vukan je pobedio i vladao 1202-04, ali je zbog sloma Carigrada porasla moć Bugara koji su počeli da udaraju na nas, zbog čega se Vukanova vlast raspala a Sveti Sava izdejstvovao da ovaj prizna Stefana za velikog župana a da za sebe prihvati da bude udeoni knez jugozapadne Srbije.

Portret srpskog kralja Mihaila Vojisavljevića iz njegove zadužbine u Stonu. Foto: Wikipedia Commons/Carski Portret srpskog kralja Mihaila Vojisavljevića iz njegove zadužbine u Stonu. Foto: Wikipedia Commons/Carski

Verovatno nikada ne bismo imali ovu lozu Nemanjića koju danas znamo, ni Uroša, ni Milutina, da Stefana Dečanskog, ni cara Dušana, da krstaši nisu osvojili Carigrad. Ne bismo imali ni Visoke Dečane.

ZAŠTO CAR DUŠAN NIJE SVETAC? Postoje četiri moguća odgovora na to pitanje (FOTO)

Sve u svemu, može se zaključiti da ni religija ni bratska krv ne igraju nikakvu ulogu u politici, već samo interes.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sta pisete bezveze

    11. jun 2016 | 19:30

    Vukan je nosio titulu velikog zupana,i to je bila trsicionalna titula zetske oblasti!Titulu kralja prvi dobija Stefan Prvovjencani!

  • ?

    11. jun 2016 | 21:57

    Uvek su interesi. Samo mi mlatimo praznu slamu.

  • ivan

    12. jun 2016 | 12:58

    Raspad hriscanstva na zapadni i istocni svet se desio tek 1453 tako da mi nismo ratovali protiv pravoslavne brace. Hriscanstvo je jos uvek bilo barem zvanicno jedinstveno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA