ZID ZBRATIMLJEN SA KINESKIM: Nema šanse da pogodite gde se nalazi ovo kulturno blago (FOTO)

Španski grad Lugo, u pokrajini Galiciji, dom je najbolje očuvanih rimskih zidina, koje su sagrađene sredinom 3. veka nove ere. Nedavno je pobratimljen sa Velikim kineskim zidom tokom svečane ceremonije kojoj je prisustvovao i ondašnji kineski ambasador u toj zemlji

  • 9

Rimske zidine u španskom gradu Lugu, u pokrajini Galiciji, sagrađene su između 263. i 276. godine kako bi odbranili grad - koji se tada zvao Lukus Avgusti - od lokalnih iberskih plemena koja su postajala sve nemirnija, ali i od germanskih upada koji su postajali sve češći.

Zidine su bile deo složenog sistema fortifikacija koje su takođe uključivale i rovove, ali i takozvani intervalum, odnosno prazni prostor između zida i grada.

Zid je dugačak tačno 2.120 metara i okružuje prostor od 34,4 hektara. Debljina zida je u proseku 4,2 metra, dok visina varira između 8 i 12 metara.

Postoji deset kapija na zidinama, od čega je pet postojalo još za vreme Rimljana, dok je pet dodato sredinom 19. veka kako bi se izašlo u susret rastućoj populaciji varoši.

Od prvobitnih kapija, Porta Falsa i Porta Minja su najbolje očuvane.

Rimske zidine u Lugu, u Španiji, najbolje su očuvane zidine iz antike. Foto: Wikipedia/Lorena PLS Rimske zidine u Lugu, u Španiji, najbolje su očuvane zidine iz antike. Foto: Wikipedia/Lorena PLS

Takođe, na zidinama postoje i kule: njih 49 su netaknute, dok je 39 delimično očuvano. Nisu poređane u jednakim razmacima, sve imaju po dva sprata, a skoro sve su polukružne: tek je nekolicina pravougaona.

Tokom srednjeg veka, hodočasnici su prolazili kroz kapije grada, posebno kroz Porta Minju, na putu ka najvećem rimokatoličkom svetilištu u Zapadnoj Evropi, ka Santjagu de Komposteli, gde je u 8. veku navodno otkriven grob Svetog apostola Jakova.

Rimske zidine u Lugu, u Španiji, najbolje su očuvane zidine iz antike. Posetioci danas mogu da se šetaju celom njihovom dužinom. Foto: Wikipedia/Toutaitanous Rimske zidine u Lugu, u Španiji, najbolje su očuvane zidine iz antike. Posetioci danas mogu da se šetaju celom njihovom dužinom. Foto: Wikipedia/Toutaitanous

Današnji posetioci mogu da se šetaju po zidu celom njegovom dužinom, a postoji i turistički centar posvećen ovom važnom istorijskom spomeniku koji je pod zaštitom države od 1921. godine.

Vredi napomenuti i da je 2007. godine priređena svečana ceremonija kojoj je prisustvovao i ondašnji kineski ambasador, tokom koje je Rimski zid u Lugu pobratimljen sa Velikim kineskim zidom.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA