• 3

OVAJ HRVAT JE OBIŠAO CEO SVET DVA PUTA PEŠKE: I to bez jednog jedinog dinara u džepu (VIDEO)

Krenuo je na put bez novca, a tokom putovanja je imao probleme sa nestašicom hrane i vode. Na desetine cipela je uništio dok je prelazio hiljade kilometara...

  • 3

Hrvatski pustolov Josip Franjo Mikulec je čovek koji je odlučio da obiđe zemaljsku kuglu za pet godina. On je pošao iz Zagreba 5. februara 1906. godine i prešao hiljade kilometara kako bi postigao svoj cilj i stigao do Puebla u Koloradu. O ovom neumornom svetskom putniku pisali su američki mediji pre 100 godina, a među njima je bio i "Njujork tajms".
OVIH 10 STVARI ĆE VAM OMOGUĆITI DA PROPUTUJETE CEO SVET: Niste ni znali da to možete!

U tekstovima iz 1908. godine se navodi da je tih dana u grad Pueblo stigao "mlad Hrvat koji je napravio ugovor sa Maticom hrvatskom u Zagrebu da će za pet godina preći 40.000 kilometara i da će nakon putovanja napisati putopis, a da će mu Matica platiti 50.000 kruna i izdati knjigu". Novine su pisale o tome da je Josip baš zbog toga svakog dana slao izveštaj Matici o pređenom putu.
On je na svoj put pošao bez materijalnih sredstava, jedino je imao razglednice koje je prodavao i od toga je kupovao hranu. Iz Hrvatske je krenuo, a onda je preko Italije, Francuske i Španije stigao do Portugalije, a zatim otputovao do Argentine. Imao je probleme sa teškim terenom za hodanje i nestašicom hrane i vode, a i razbojnici su ga jednom zarobili.
Gde god da je prolazio, tražio je od uglednih osoba da mu daju autogram, a od državnih službenika tražio je pečat grada, opštine ili države. Sve to je čuvao svojoj knjizi koja je posebno bila napravljena za tu svrhu, a nju je posebno čuvao.

U članku koji je objavio "Čikago Dejli Tribjun" 1910. godine navedeno je da su mu Hrvati priredili dobrodošlicu u Nacionalnom domu. Međutim, zanimljiv i potresan detalj jeste da je na svom putu poderao čak 42 para cipela. Posle sedam godina su pisali da se opet vratio u Čikago i da je poderao 36 pari cipela, što verovatno znači da nije ispunio svoj dogovor sa Maticom i da je verovatno počeo opet da broji svoju uništenu obuću.
"Njujork tajms" je 1923. godine pisao o njemu kao o "sakupljaču autograma" koji je dva puta obišao svet pešaka. U svojoj knjizi koja je bila teška oko 25 kilograma imao je autograme američkih predsednika Ruzvelta, Tafta, Vilsona, Hardija ali i drugih guvernera, senatora i ambasadora. On se u tom periodu oženio i postao američki državljanin, a u međuvremenu je obišao Australiju, Novi Zeland, Kinu, Japan, Indiju, Egipat i Južnu Afriku.
Međutim, kada je stigao u Njujork odlučio je da proda svoju veliku knjigu od 2.896 stranica i 26 kilograma i tako unovči svoje autograme i otarasi se tereta. Nije uspeo da proda svoju knjigu, a u poslednjem članku koji se objavljen 1927. godine navedeno je da ima 50 godina, da je pre 28 godina pošao na put i sakupio 30.000 autograma političara, umetnika i poznatih ličnosti.
Josip Mikulec se rodio 1878. godine u Krušljevu, a umro je u Ženevi 1933. godine od tuberkuloze. Porodica je saznala za njegovu smrt i odlučila da otkupi njegovu knjigu, pa se ona sada nalzi kod Josipovih naslednika.
(Telegraf.rs/ Izvor: croatia.org/ zg.magazin.com.hr )

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima