OVAJ HRVAT JE OBIŠAO CEO SVET DVA PUTA PEŠKE: I to bez jednog jedinog dinara u džepu (VIDEO)

Krenuo je na put bez novca, a tokom putovanja je imao probleme sa nestašicom hrane i vode. Na desetine cipela je uništio dok je prelazio hiljade kilometara...

  • 3

Hrvatski pustolov Josip Franjo Mikulec je čovek koji je odlučio da obiđe zemaljsku kuglu za pet godina. On je pošao iz Zagreba 5. februara 1906. godine i prešao hiljade kilometara kako bi postigao svoj cilj i stigao do Puebla u Koloradu. O ovom neumornom svetskom putniku pisali su američki mediji pre 100 godina, a među njima je bio i "Njujork tajms".

OVIH 10 STVARI ĆE VAM OMOGUĆITI DA PROPUTUJETE CEO SVET: Niste ni znali da to možete!

U tekstovima iz 1908. godine se navodi da je tih dana u grad Pueblo stigao "mlad Hrvat koji je napravio ugovor sa Maticom hrvatskom u Zagrebu da će za pet godina preći 40.000 kilometara i da će nakon putovanja napisati putopis, a da će mu Matica platiti 50.000 kruna i izdati knjigu". Novine su pisale o tome da je Josip baš zbog toga svakog dana slao izveštaj Matici o pređenom putu.

On je na svoj put pošao bez materijalnih sredstava, jedino je imao razglednice koje je prodavao i od toga je kupovao hranu. Iz Hrvatske je krenuo, a onda je preko Italije, Francuske i Španije stigao do Portugalije, a zatim otputovao do Argentine. Imao je probleme sa teškim terenom za hodanje i nestašicom hrane i vode, a i razbojnici su ga jednom zarobili.

Gde god da je prolazio, tražio je od uglednih osoba da mu daju autogram, a od državnih službenika tražio je pečat grada, opštine ili države. Sve to je čuvao svojoj knjizi koja je posebno bila napravljena za tu svrhu, a nju je posebno čuvao.

U članku koji je objavio "Čikago Dejli Tribjun" 1910. godine navedeno je da su mu Hrvati priredili dobrodošlicu u Nacionalnom domu. Međutim, zanimljiv i potresan detalj jeste da je na svom putu poderao čak 42 para cipela. Posle sedam godina su pisali da se opet vratio u Čikago i da je poderao 36 pari cipela, što verovatno znači da nije ispunio svoj dogovor sa Maticom i da je verovatno počeo opet da broji svoju uništenu obuću.

"Njujork tajms" je 1923. godine pisao o njemu kao o "sakupljaču autograma" koji je dva puta obišao svet pešaka. U svojoj knjizi koja je bila teška oko 25 kilograma imao je autograme američkih predsednika Ruzvelta, Tafta, Vilsona, Hardija ali i drugih guvernera, senatora i ambasadora. On se u tom periodu oženio i postao američki državljanin, a u međuvremenu je obišao Australiju, Novi Zeland, Kinu, Japan, Indiju, Egipat i Južnu Afriku.

Međutim, kada je stigao u Njujork odlučio je da proda svoju veliku knjigu od 2.896 stranica i 26 kilograma i tako unovči svoje autograme i otarasi se tereta. Nije uspeo da proda svoju knjigu, a u poslednjem članku koji se objavljen 1927. godine navedeno je da ima 50 godina, da je pre 28 godina pošao na put i sakupio 30.000 autograma političara, umetnika i poznatih ličnosti.

Josip Mikulec se rodio 1878. godine u Krušljevu, a umro je u Ženevi 1933. godine od tuberkuloze. Porodica je saznala za njegovu smrt i odlučila da otkupi njegovu knjigu, pa se ona sada nalzi kod Josipovih naslednika.

(Telegraf.rs/ Izvor: croatia.org/ zg.magazin.com.hr )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA