ODVRATNO RUSKO ISKORIŠĆAVANJE DEDA MRAZA: Zar je simbol dečije radosti baš morao da baca bombe?! (FOTO)

Deda Mraz nije komunistička izmišljotina, već je odvajkada postojao među Slovenima. Kada su boljševici preuzeli vlast, prvo su hteli da ga unište, ali su se onda predomislili jer su shvatili da dobroćudnog starkelju koji deci donosi radost mogu da iskoriste za užasnu propagandu

  • 21
Sovjetski propagandni plakat na kojem su bestidno iskoristili lik Deda Mraza za svoju ratnu propagandu, i to dok su bili u savezu sa Hitlerom. Foto: Wikimedia Commons/Искусство Sovjetski propagandni plakat na kojem su bestidno iskoristili lik Deda Mraza za svoju ratnu propagandu, i to dok su bili u savezu sa Hitlerom. Foto: Wikimedia Commons/Искусство

Deda Mraz nije komunistička izmišljotina, kao što su vam nekada govorili! Šta više, Deda Mraz je lik iz prethrišćanske slovenske mitologije koji je igrao ulogu Božić Bate mnogo pre nego što ga je Ruska pravoslavna crkva i neki tamošnji pisci tokom 19. veka prigrlila i pustila u "mejnstrim".

Prvobitno, Deda Mraz je bio čarobnjak koji je ljude ledio tokom zime, dakle, bio je zloduh. No, kasnije, kao što smo rekli, postao je dobrodušni dekica koji deci donosi poklone poput Svetog Nikole.

Nakon Oktobarske revolucije, boljševici su Deda Mrazu objavili rat i proglasili ga za "buržoasku i religijsku tvorevinu" koju treba satrti. 1928. godine su ga čak u jednom članku proglasili za "saveznika sveštenika i kulaka", upravo onih klasa koje je trebalo uništiti.

Međutim, već tokom tridesetih godina Sovjeti shvataju da se ne mogu uništiti baš sve tradicije, a da se neke mogu "socijalizovati" i prilagoditi novim vremenima.

Anti-dedamrazovski crtež iz kijevske "Proleterske pravde" iz 1928. godine na kojem dete juri da ubije Deda Mraza. Foto: Wikimedia Commons/Пролетарська правда Anti-dedamrazovski crtež iz kijevske "Proleterske pravde" iz 1928. godine na kojem dete juri da ubije Deda Mraza. Foto: Wikimedia Commons/Пролетарська правда

Upravo su takvu sudbinu odredili Deda Mrazu, kojeg su rešili da prigrle jer je bilo očigledno da ga narod mnogo voli zato što donosi sreću deci i odraslima.

Ključni trenutak je bilo pismo Pavela Postiševa, sovjetskog državnika iz Ukrajine koji se smatra jednim od glavnih tvoraca velike gladi koja je u toj sovjetskoj republici ubila oko pet miliona ljudi.

U tom pismu koje je 28. decembra 1935. godine objavljeno u "Pravdi", Postišev je napisao da je samo poreklo Deda Mraza, koje je bilo prethrišćansko, manje važno od sreće koju donosi sovjetskoj deci.

Odmah potom počinje da se širi ponovo kult Deda Mraza, samo ovoga puta bez ikakvih verskih konotacija: deci više nije poklone donosio za Božić, već za Novu godinu.

Deda Mraz na ruskoj ilustraciji iz 1885. godine, iz perioda Carske Rusije, mnogo pre komunista. Foto: Wikimedia Commons/picture.art-catalog.ru Deda Mraz na ruskoj ilustraciji iz 1885. godine, iz perioda Carske Rusije, mnogo pre komunista. Foto: Wikimedia Commons/picture.art-catalog.ru

Takođe, počeo je i da se koristi za užasnu, bolesnu političku i ratnu propagandu, kao što možete da vidite na plakatu predstavljenom na vrhu ovog teksta, na kome Deda Mraz - taj simbol dečije radosti i nevinosti - baca bombe po "neprijatelju".

Činjenica da se radi o novoj 1940. godini - kada je Sovjetski Savez bio u koaliciji sa nacističkom Nemačkom sa kojom je rasparčao Poljsku, i uz čiju je saglasnost okupirao Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Besarabiju naše braće Rumuna te napao Finsku - samo dodatno pogoršava stvari. Deda Mraz nije bio korišćen da pozove na odbranu od nacističke agresije (iako ni u tom slučaju ne bi bilo normalno!), već da indoktrinira nedužne mališane i mobilizuje ljudstvo za napad u savezništvu sa nacistima! Staljinizam - zlo!

Sovjetska klika je išla na to da se Deda Mraz što više po izgledu razlikuje od zapadnjačkog Santa Klauza, pa je tako Staljin insistirao da naš omiljeni izmišljeni dekica nosi plavi kaput umesto crvenog.

Deda Mraz sa svojom Deda-Mrazicom u selu Belovežskaja Pušča u Belorusiji. Foto: Wikimedia Commons/Yogi555 Deda Mraz sa svojom Deda-Mrazicom u selu Belovežskaja Pušča u Belorusiji. Foto: Wikimedia Commons/Yogi555

Međutim, nakon što je svirepi diktator prešao u svet mrtvih, pravila su relaksirana pa tako i danas u zemljama naslednicama Sovjetskog Saveza imamo Deda Mraza koji nosi i crveni, i plavi, i beli kaput.

Sovjeti su to potom preneli na sve svoje satelitske države (pa i na nas, iako smo im 1948. godine rekli "addio").

Interesantno je reći da kada su ukrajinski nacionalisti 2014. godine odbacili korišćenje ikonografije Deda Mraza i prešli na Svetog Nikolu, svi ruski nacionalisti su ustali na noge tvrdeći da je to napad na rusku kulturu i samog Deda Mraza.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sve obrnuto u odnosu na ovo kod nas! Mi mislimo da je Deda Mraz atak na srpsku kulturu i na Svetog Nikolu, što je mišljenje uglavnom zastupljeno među ljudima koji jako vole Rusiju.

Danas je naravno u većem delu zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza ispovedanje vere slobodno, kao i korišćenje Deda Mraza za religijske praznike. Stoga svako može da radi šta hoće (u teoriji barem)

Ne treba ipak zaboraviti da Sovjeti nisu imali naciju, da su bili ljudi internacionalisti, i da su Rusi, kao što i u ovom slučaju možete da vidite, podjednako pod njima patili kao i svi ostali narodi te države. Sa druge strane, postoji velika mogućnost da se sa tom ocenom veliki broj žitelja Ruske Federacije neće složiti te da će reći da im je za vreme SSSR bilo deset puta bolje nego danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ironman

    31. decembar 2015 | 22:31

    Šta je pisac hteo da kaže ovim tekstom?

  • Iskreno

    31. decembar 2015 | 21:37

    kolicina neutemeljenih tvrdnji iz ovog teksta prevazilaze one koje izgovori premijer srbije.

  • Pozdrav iz Rusije

    31. decembar 2015 | 21:40

    NA RUSKOM JEZIKU ДЕД МОРОЗ И СНЕГУРОЧКА.... СНЕГУРОЧКА JE U STVARI NJEGOVA UNUKA.... POZDRAV IZ SOCIJA SRBIJO MOJA POZDRAV I VOLITE SE I LJUBI TE JEDNI DRUGE PRAVITE DECU.... SRECNA VAM NOVA GODINA A VI IZ TELEGRAFA.... VI BUDITE JOS BOLJI JER DAN POCINJE I ZAVRSAVA SE SA VAMA....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA