NAJSTARIJE DRVO NA SVETU: Ima 9.550 godina, a oduševićete se kada pročitate kako je preživelo ovoliko dugo (FOTO) (VIDEO)

Na prvi pogled, ovo 5 metara visoko drvo možda ne deluje kao najstariji živi organizam. Ali, ne dajte da vas veličina zavara

  • 7

"Stari Tjikko" je norveška smrča koja se nalazi na planini Fulufjalet u švedskoj provinciji Dalama i spada u najstarije drvo na svetu. Ono ima preko 9.550 godina i otkrio ga je profesor fizičke geografije Leif Kulman, koji mu je dao ovo ime po svom psu.

GLUVONEMOM SUPRUGU JE SAOPŠTILA DA ĆE POSTATI OTAC: Ovakvu reakciju nikada niste videli! (VIDEO)

Na prvi pogled, ovo 5 metara visoko drvo možda ne deluje kao najstariji živi organizam. Ali, ne dajte da vas veličina zavara. Hiljadama godina ovo drvo se uspešno prilagođavalo svim klimatskim promenama koje su uticale na područje u kojem živi.

Ova norveška smrča spada u najstarije poznato živo klonirano drvo na svetu. Prilikom vegetatitvnog kloniranja, stablo dveta može nestati svakih stotinak godina, ali sastav korenja može živeti godinama.

Veruje se da razlozi zbog kojih je ovo drvo preživelo tako dugo leže u vegetativnom kloniranju i slojevitosti.

Foto: Wikimedia/Karl Brodowsky Foto: Wikimedia/Karl Brodowsky

Tokom vegetativnog kloniranja, stablo drveta može da umre na svakih stotinak godina (oko 600 u ovom slučaju), ali sistem korenja može da živi hiljadama godina.

Slojevitost se dešava kada jedna od grana dotakne tlo i vremenom "postane koren".

Foto: Wikipedia/Carkrull Foto: Wikipedia/Carkrull

Inače, postoje i primeri starijih kloniranih drveća koje se sastoje od niza stabala, a čiji se korenski sastav procenjuje na više od 8.000 godina, međutim, Tjikko je najstarije živo klonirano drvo.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • MK

    4. januar 2016 | 17:25

    Ne piše kako su to otkrili kojom metodom zato što postojeće metode nisu validne i ima ogromnih otstupanja od par hiljada godina

  • ruserbia4444

    4. januar 2016 | 22:36

    ohaha,pa nije niko lud...ocigledno se neko zeznuo u brojanju,pa i laik na prvi pogled odmah vidi da drvo ima 9548 god.

  • Louigi

    4. januar 2016 | 21:38

    Nebi to kod nas prezivelo jer bi ga neko vec saseko za novogodisnju jelkicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA