OVO ŠTO VIDITE NIJE LED: To je fenomenalna Pamučna palata, koja nije od pamuka! (FOTO) (VIDEO)

Ovo mesto je pravi prirodni fenomen – nežna, mineralizovana voda se elegantno spušta iz izvora i stvara bazene i terase koje su naprosto spektakularni

  • 4

Neobičan, čaroban i ostavlja bez daha! Pamukale, ili u prevodu "Pamučna palata" je još jedno od neverovatnih geoloških čuda prirode.

OVO MESTO I ĐAVO ZAOBILAZI: Oštre stene i mostovi iznad njih uliće vam strah u kosti (FOTO) (VIDEO)

Pamukale, jedinstven u svetu, nalazi se u Turskoj i niz je termalnih bazena prepunih kalcijuma koji se ne mogu naći samo ovde. Voda iz bazena se preleva preko ivica i daje celom krajoliku jedinstveni pamučni izgled.

Bele terase su stvorene usled potresa, koji su česti na ovom području, što je omogućilo toploj vodi punoj kalcijuma da dopre do površine.

Foto: Wikimedia/Denverbabushka Foto: Wikimedia/Denverbabushka

Ovo geološko čudo je takođe lokalitet drevnog grada Hierapolis i tokom stoleća se činilo da su se drevni grad i pamučna palata spojili u jedno. Zapravo, neke od starih grobnica u gradskoj nekropoli čak imaju i bedeme koji su napravljeni u sklopu krajolika.

Foto: Wikimedia/Antoine Taveneaux Foto: Wikimedia/Antoine Taveneaux

Pre nego što je područje je proglašeno delom svetske kulturne baštine, imalo je svoje uspone i padove. Ljudi su ga posećivali vozilima, a mnogi hoteli su "nikli" preko noći na vrhu ostataka Hierapolisa. Danas su vozila zabranjena i hoteli odavno srušeni, ostavljajući ovu neverovatnu lokaciju da se oporavi. Ljudima je dozvoljeno da se kupaju u bazenima, ali pod uslovom da su bosi.

Foto: Wikimedia/Kitkatcrazy Foto: Wikimedia/Kitkatcrazy

Kao i sve neobične lokacije, i Pamukale ima svoju lokalnu legendu: lokalna devojka je bila toliko ružna da je niko nije hteo da oženi, zbog čega je je odlučila da počini samoubistvo. Bacila se u jedan od prirodnih bazena i pretvorila se u zanosnu lepoticu. Naravno, pored je prolazio plemeniti čovek koji je oženio – i živeli su sretno do kraja života.

Foto: Wikimedia/Mbz1 Foto: Wikimedia/Mbz1

Ovo mesto je pravi prirodni fenomen – nežna, mineralizovana voda se elegantno spušta iz izvora i stvara bazene i terase koje su naprosto spektakularni.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:pixelizam.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nevena

    31. januar 2016 | 14:11

    Bila sam tamo pre 5 godina. Mesto je prelepo. Tamo se nalazi i kleopatrino kupatilo koje je stvarno neverovatno. Kada izadjete iz njega koza vam je neverovatno svilenkasta...

  • Nana

    31. januar 2016 | 15:47

    Mesto na kome zastaje dah, nezaboravno.

  • Nana

    31. januar 2016 | 15:48

    A kale je brdo kao Kalemegdan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA