Od ovog najstarijeg i najdubljeg jezera na svetu ZAVISI BUDUĆNOST NAŠE PLANETE (FOTO) (VIDEO)

Nalazi se u dubokom rascepu, na mestu na kojem se Azija doslovno razdvaja i veruje se da će u dalekoj budućnosti biti deo velikog okeana

  • 2

Ogromno poput mora, rusko Bajkalsko jezero jedno je od najvećih svetskih prirodnih čuda.

7 ČUDA KOJA POSTOJE SAMO U RUSIJI: Ono pod brojem 2 će vas oduševiti! (FOTO)

Površinom većom od Belgije, sedmo u svetu po veličini, staro oko 25 milona godina i duboko 1.624 metra, Bajkalsko jezero je i najveće slatkovodno jezero koje sadrži oko 20 odsto svetske zalihe slatke vode.

Osim što je najdublje i najstarije na svetu, Bajkalsko jezero koje se nalazi u Sibiru, u azijskom delu Rusije zasigurno je i jedno od najlepših jezera na svetu, pogotovo tokom hladnih sibirskih zima.

U drevnim kineskim tekstovima, ovo jezero je bilo poznato i kao "Severno more". U njega se uliva više od 300 reka – ali samo jedna, Angara, teče van.

Foto: Wikipedia/Andrzej Barabasz Foto: Wikipedia/Andrzej Barabasz

Nalazi se u dubokom rascepu, na mestu na kojem se Azija doslovno razdvaja i veruje se da će u dalekoj budućnosti biti deo velikog okeana. Zbog starosti i prilične izolacije jezera, na i u njemu postoji izrazito bogat i neobičan životinjski svet, pa ga nazivaju i ruski Galapagos.

Danas je na 5 do 10 kilometara od njegovih obala zabranjena seča šuma, a industrijski pogoni morali su da ugrade pročiščivaće, tako da se voda, koja se kroz njih vraća u jezero, može piti. Tako je, velikom upornošću domaćeg stanovništva, najveći i najčišći bunar slatke vode u svetu postao uzorak očuvanja okoline u tom delu sveta.

Foto: Wikimedia / Perfilov Foto: Wikimedia / Perfilov

Ipak, mnogi se boje da je i Bajkalsko jezero nepovratno uništeno industrijom. Stanovnici četrdesetak gradića uz obalu nekada su iz jezera pili vodu, jer je bila izuzetno čista. Međutim, brojne industrije zagadile su vodu.

Pogledajte video:

Zanimljivosti iz celog sveta pratite na Facebook stranici TELEGRAF ZANIMLJIVOSTI.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA