Skoro svi nose ovu masku Anonimusa, a da li znate šta ona ZAISTA znači? (FOTO) (VIDEO)

Alen Mur je osamdesetih godina objavio grafičku novelu „V for Vendeta" - priču o budućnosti u kojoj je Britanija pod totalitarnom vladavinom, ali čitava priča ima mnogo dužu i bogatiju istoriju

  • 2

Maska Anonimusa danas predstavlja jedan od najpoznatijih simbola bunta i otpora protiv sistema, kao i protiv nepravednih režima. Ali priča o njoj je zapravo priča o nepravdi koju su početkom 16. veka katolici u Velikoj Britaniji trpeli od strane protestantske većine, kao i o borbi protiv nje.

Biti katolik bilo je opasno bar koliko i biti lopov ili razbojnik, a porodice koje nisu želele da promene veru, često su bile proganjane, pa su u kućama imale skrivena skloništa u koja bi mogle da se sakriju ako naiđe racija. U takvom okruženju rastao je Gaj Foks, mladić iz Jorkšira koji je u 16. godini rešio da postane katolik. Kasnije se priključio vojsci koju je služio godinama i gde je stekao više činove i naučio da rukuje eksplozivom.

"Barutna zavera"

Foks je početkom 1604. godine počeo da se sastaje sa malom grupom engleskih katolika na čelu sa Robertom Kejtsbijem. Svi oni smatrali su da progon katolika potiče od protestantskog kralja Džejmsa i da će sve sve rešiti njegovom smrću. Kejtsbi je počeo da smišlja zaveru nakon što je izbledela nada o obezbeđivanju veće verske tolerancije pod kraljem Džejmsom, što je razočaralo mnoge engleske katolike.

Vladareva smrt trebalo bi da bude samo uvod u opšti narodni ustanak nakon koga bi kraljeva devetogodišnja kćerka, princeza Elizabeta, inače treća u naslednoj liniji, ali katolkinja, bila postavljena za kraljicu. Tako je skovan plan danas poznat kao "Barutna zavera" - Gaj Foks i njegovi saradnici skrili su u podzemne hodnike ispod britanskog parlamenta znatnu količinu baruta i čekali su priliku da izazovu eksploziju kada kralj poseti parlament. Zadatak da čuva ovu ogromnu količinu eksploziva poveren je upravo Foksu.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Zavera je u poslednji čas otkrivena vlastima u anonimnom pismu. Prilikom pretresa Doma lordova oko ponoći 4. novembra 1605, Foks je otkriven kako čuva 36 buradi baruta.

Većina zaverenika nakon ovoga je pobegla iz Londona, ali je bilo i onih koji su pokušali da pruže otpor. U jednom okršaju ubijen je i Kejtsbi.

Osam uhvaćenih, uključujući Foksa, proglašeni su krivim i osuđeni na smrt vešanjem, vučenjem i čerečenjem, što se smatralo naročito okrutnim načinom za izvršenje smrtne kazne. Priča kaže da je Foks uspeo da skoči sa vešala i slomi vrat, tako da nije dozvolio svojim tamničarima da ga ubiju na tako strašan način. Ipak, telo mu je rasečeno i poslato u razne delove kraljevstva kao opomena drugima.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Od Gaj Foksa do maske "Anonimusa"

Ostalih zaverenika danas se uglavnom niko ni ne seća dok je upravo on postao simbol otpora, iako Gaj Foks nije bio vođa "Barutne zavere".

Njegov lik prikazuje se kao poznata „Anonimus" maska. Do toga je došlo zahvaljujući strip-piscu Alenu Muru koji je osamdesetih objavio grafičku novelu „V for Vendeta" - priču o budućnosti u kojoj je Britanija pod totalitarnom vladavinom.

Mur je došao na ideju da maskiranog protagonistu odene u Gaj Foksovu masku i kostim, kada već radnja kulminira eksplozijom parlamenta.

Strip je ekranizovan 2005. kao akcioni film, a maska se naročito svidela mladim internet aktivistima okupljenim u pokret "Anonimusa" koji se zalažu za slobodu govora na internetu i borbu protiv cenzure.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Zanimljivosti iz celog sveta pratite na Facebook stranici TELEGRAF ZANIMLJIVOSTI.

(Telegraf.rs/ Izvor: dnevno.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • coveculjak

    26. februar 2016 | 12:31

    Narucite pet miliona maski anonimusa,rasprodacete za dva dana u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA