LEPE VESTI IZ POSTOJNSKE JAME: Od 60 jajašaca, tri pokazuju znake života

- Ovo je vrlo značajan događaj jer nema puno podataka o bilo čemu što je povezano s reprodukcijom te grupe životinja. Ako se mladunci čovečje ribice razviju zdravi, biće to zadivljujuće - rekao je hrvatski biolog Dušan Jelić

  • 3

Pažnja slovenačkih, pa i svetskih medija uperena je poslednjih sedmica na jednu vrlo posebnu čovečju ribicu koja živi u Postojnskoj jami u očekivanju njenog razmnožavanja, budući da je snela između 50 i 60 jajašaca od kojih tri pokazuju znakove razvoja i života.

ČUDO U POSTOJNSKOJ JAMI: Čovečja ribica izlegla 45 jaja!

Posebnost je u tome da se čovečja ribica, koja neretko živi i duže od 100 godina, razmnožava samo jednom do dva puta u 10 godina. A niko nikada do sada to nije video jer se one razmnožavaju u prirodi na vrlo skrovitim mestima.

Prema pisanju slovenačkih medija, uzbuna je krenula 30. januara kada je jedan od vodiča u Postojnskoj jami primetio jaje čovečje ribice učvršćeno na staklo akvarijuma u tzv. Koncertnoj dvorani Postojnske jame.

Vodič je hitno o tome obavestio dvojicu biologa zaduženih za lokalitet, Primoža Gnezdu i Sašu Velda, da se dogodilo „čudo“, a oni nisu časili časa. Iz akvarijuma su hitno uklonili moguće napasnike – šest drugih čovečjih ribica, a ženka je svakog dana nastavila da polaže po nekoliko jajašaca.

Foto: B.Stanojevic Foto: B.Stanojevic

"ČUDOVITO, ČUDOVITO": Provozajte se sa nama fantastičnom Postojnskom jamom! (FOTO) (VIDEO)

- Ovo je vrlo značajan događaj jer nema puno podataka o bilo čemu što je povezano s reprodukcijom te grupe životinja. Ako se mladunci čovečje ribice razviju zdravi, biće to zadivljujuće. U divljini mi nikada ne uspevamo da nađemo ni jajašca niti larve. Verovatno se skrivaju na nekim vrlo posebnim lokacijama u sistemima pećina - rekao je za Bi-Bi-Si hrvatski biolog Dušan Jelić, član Hrvatskog herpetološkog društva „Hyla“ koji ronjenjem istražuje čovečje ribice u podvodnim sistemima hrvatskih pećina.

U Postojnskoj jami, koju godišnje poseti preko milion ljudi, postoje vrlo skrovita mesta na kojima „sramežljive vodozemke“ obavljaju svoje reproduktivne potrebe, ali ova je to odlučila da uradi u akvarijumu u jednoj od najprometnijih prostorija. Naravno, navodi se, nije imala mnogo izbora.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Goca

    2. mart 2016 | 19:42

    Slovnci su tu ribicu ukrali iz Valjevskih pecina jos posle II rata. Dubrad

  • stvarno?

    3. mart 2016 | 03:41

    Umeshao se je chovek. Usrace i na tom polju. Nece me iznenaditi ako ljudskom paznjom postane ugrozena vrsta a i za par godina izumre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA