STAVILI SU MIKROFON NA NAJDUBLJE MESTO U OKEANU: Preslušali su snimke i ŠOKIRALI SE

Iako bi se od najdubljeg mesta u okeanu moglo očekivati da je u potpunoj tišini, ovog puta to nije bio slučaj

  • 6

Prvi put u istoriji naučnici su uspeli da stave mikrofon na najdublje mesto u okeanu, Marijansku brazdu koja se nalazi 11.034 metra ispod površine mora.

KOLIKO JE STVARNO DUBOK OKEAN? Ovi podaci će vas šokirati! (VIDEO)

Kako bi izdržao pritisak od čak 1,086 bara, mikrofon je bio obložen titanom i na dnu mora više od tri nedelje snimao je zvukove.

Iako bi se od najdubljeg mesta u okeanu moglo očekivati da je u potpunoj tišini, ovog puta to nije bio slučaj. Štaviše, naučnici koji su bili deo projekta tvrde da su snimili niz različitih zvukova koji demanttuju navode o tihom bezdanu.

Robert Dziak iz Nacionalne administracije za okeane i atmosferu nabrojao je šta su sve čuli.

- Reč je o gotovo konstantnoj buci, što od prirodnih izvora, što od rezultata ljudske aktivnosti. Najglasnije se čuju potresi jer je Marijanska brazda je u trusnom "Vatrenom prstenu Pacifika", a bučan je bio i tajfun 4. kategorije koji je prošao iznad brazde. Osim toga čuli smo i pesmu kitova - rekao je Dziak.

Cilj istraživanja bio je utvrđivanje preciznih nivoa buke kako bi naučnici u budućnosti novim merenjima mogli da utvrde da li se ona povećala ili ne. Iduće godine uz mikrofon planiraju spustiti i kameru prilagođenu za duboki okean.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dušan

    5. mart 2016 | 08:01

    Dobro je. Ja sam se već poplašio da će su se čuli glasovi iz parova ili sa farme!

  • Milos

    5. mart 2016 | 13:29

    Mikrofon nije bio oblozen Titanom.... Nego titanijumom... Velika razlika.... Prvo je mitolosko bice... A drugo element periodnog sistema koj pripada metalima.

  • Меда

    5. mart 2016 | 08:36

    Већ сам помислио - српски .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA