ISPRAVKA Osuđen mladi haker koji je ukrao od banaka MILIONE (FOTO) (VIDEO)

Mladog hakera je jurio FBI i Interpol tri godine, a kada su uspeli da ga uhapse, mediji su "poludeli" za njim jer je tokom privođenja bio nasmejan

  • 12

Hamza Bendilaž (28) iz Alžira, samoproklamovani Robin Hud, osuđen je u SAD na 15 godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 4 miliona dolara, zbog hakovanja preko 200 banaka i krađe preko 200 miliona dolara.

SNOUDEN OTKRIO: Mogu da vam hakuju telefon samo jednom porukom!

Prema pojedinim navodima, počeo je da hakuje banke sa 20 godina kada je diplomirao Informacione tehnologije na univerzitetu u Alžiru. Hakovao je privatne račune u 217 banaka i finansijskih kompanija širom sveta 2009. i 2010. godine.

- Jednom transakcijom mogao je da zaradi 10-20 miliona dolara - rekao je jednom jedan zvaničnik SAD.

Foto: Profimedia/Fancy Foto: Profimedia/Fancy

Tri godine ga je jurio Interpol i FBI, da bi na kraju bio uhapšen u januaru 2013. godine u Tajlandu, koji mu je bio tranzitna stanica između Malezije i Egipta. Mladi haker nije delovao uznemireno i nije se opirao hapšenju. Na fotografijama prilikom privođenja je nasmejan, zbog čega su ga svi mediji prozvali "Nasmejani haker".

Prema navodima tajlandske policije, Hamza je bio na FBI listi najtraženijih. Tri meseca nakon hapšenja, izručen je SAD, a na sudu 2015. proglašen je krivim i osuđen na 15 godina zatvorske kazne i novčanim iznosom od 4 miliona dolara.

Printskrin: Youtube/Stive Blidi Printskrin: Youtube/Stive Blidi

Hamza se teretio da je bio koautor bankarskog trojanskog konja po imenu SpyEye, a optužen je u odsustvu od strane američkih vlasti 2011. godine. Softver za kreiranje virusa je doživeo svoj vrhunac između 2009. i 2011. godine. Veruje se da je zarazio više od 1,4 miliona kompjutera, a omogućavao je hakerima da ukradu podatke za onlajn prijavu za finansijske račune, koje su kasnije opustošili.

Napomena: U prvobitnom tekstu stajalo je da je Hamza osuđen na 30, umesto na 15 godina zatvora. Takođe, u tekstu je izneta tvrdnja da je ukradeni novac završio u rukama humanitarnih i drugih organizacija u Africi i Palestini, što nema uporište u zvaničnim dokumentima, te su iste tvrdnje iz teksta uklonjene. Naime, postoje spekulacije o tome da je ukradeni novac slat u Palestinu, međutim, među zvaničnim dokumentima i u presudi koja je objavljena, nije pomenuto ništa slično. 

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA