IZLOŽILI SU GA KAO ŽIVOTINJU U ZOOLOŠKOM VRTU: Ovog čoveka su stavili u KAVEZ, mučili ga godinama i vređali (FOTO) (VIDEO)

32-godišnji muškarac iz Konga izložen je poput životinje u kavezu i predstavljen kao "karika koja nedostaje" u razvoju čoveka. Bio je visok 150 centimetara i imao je šiljaste zube

  • 7

Pre 100 godina život je oduzeo Ota Benga, Pigmejac iz Konga koji je 1904. kao "antropološki eksponat" zatvoren u kavez zoološkog vrta u Bronksu.

Četrdeset godina nakon ukidanja ropstva u SAD-u, 32-godišnji muškarac iz Konga izložen je poput životinje u kavezu i predstavljen kao "karika koja nedostaje" u razvoju čoveka.

Bio je visok 150 centimetara, imao je šiljaste zube što se smatralo tradicijom u njegovom plemenu Mbmuti.

Američki biznismen Semjuel Filips Verner navodno je spasio Ota od kanibalskog plemena koje ga je otelo u Kongu i da ga je s drugim Pigmejcima doveo na Svetsku izložbu u Luizijani. Ipak, verovatnija je teorija kako je bila reč o trgovini robovima.

Na kontroverznoj izložbi ljudi "egzotičnih" narodnosti izloženi su u svojoj tradicionlanoj odeći ispred reprodukcije svojih domova. Benga se nakon toga vratio u Afriku i oženio, ali ubrzo je opet došao u SAD nakon što mu je supruga umrla od ugriza zmije.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Verner se potom s osnivačem zoološkog vrta u Bronksu dogovorio da Ota bude jedan od eksoponata i smestili su ga u ograđen prostor s majmunima i predstavljali ga kao "kariku koja nedostaje". Ubrzo je postao najpopularniji "eksponat", a uprava vrta tvrdila je kako je Ota za svoj "posao" prima platu.

Nakon što se lokalna crnačka crkvena zajednica pobunila, Ota je pušten iz kaveza, ali i dalje je boravio u Zoo vrtu gde su ga posetioci svakodnevno maltretirali dovikujući mu pogrdne izraze.

Nakon nekog vremena napustio je vrt i otišao u Virdžiniju gde je promenio ime u Oto Bingo, stavio navlake na zube i učio jezik i na kraju se zaposlio u fabrici duvana.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Ubrzo je odlučio da se vrati u Afriku, ali u tome ga je sprečio početak Prvog svetskog rata.

20. marta 1916. skinuo je navlake sa zuba, zapalio ceremonijalnu vatru i ukradenim pištoljem upucao se u srce.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikolas

    21. mart 2016 | 17:08

    OVO SE DESAVALO PRE STO GODINA U AMERICI A SAMO PRE 50 GODINA ENGLEZI DZENTLMENI I PEGAVE DAME SU U AUSTRALIJI IZ HOBIJA LOVILI ABORIDZANE -SAD NAM PALAMUDE O DEMOKRATIJI !!!!!!!!!!!!

  • Jeca

    21. mart 2016 | 16:56

    Tužne mu sudbine.

  • Шоне

    21. mart 2016 | 18:55

    Прогутаће их Африканци,у америци се више они рађају него белци.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA