PUTINOVI ASTRONAUTI: Rusi prvi osvajaju MARS, a trebaće im samo 45 dana za taj podvig

Iz državne ruske nuklearne kompanije "Rosatoma", nedavno je procurela informacija kako se dotični spremaju na konstrukciju pogonskog sistema na nuklearni pogon

  • 10

Čovečanstvo se kada je pitanje putovanje u svemir još nije pomaklo dalje od SLS-a, pogona pomoću kojeg su Nil Armstrong i Baz Oldrin otišli na Mesec, ali nam preokret u celoj priči možda stiže baš iz Rusije.

 

Pogledajte šta bi vam se desilo da STVARNO odete na Mars!

 

Naime, iz državne ruske nuklearne kompanije "Rosatoma", nedavno je procurela informacija kako se dotični spremaju na konstrukciju pogonskog sistema na nuklearni pogon, koji bi putovanje svemirskog broda sa ljudskom posadom između Zemlje i Marsa skratio na samo 45 dana.

 

I to nije sve - ekipa iz Rosatoma navodno ima i plan za brz povratak kosmonauta sa Marsa, što trenutno čak ni NASA nema kao rešenje.

 

Ovakvo skraćenje trajanja misije je od neobične važnosti za njen konačni uspeh, prvenstveno zbog negativnog uticaja života u svemiru na zdravlje ljudi.

 

Foto: Wikipedia/Alkuin

Foto: Wikipedia/Alkuin

 

Treba spomenuti i da ovaj ruski plan ne predstavlja prvi pokušaj razvoja svemirskog broda na nuklearni pogon, budući da su i Rusi i Amerikanci još tokom 60-ih godina 20. veka pokušavali da osmisle letelice koje bi pokretao nuklearni reaktor, ali tada se prvenstveno razmišljalo o manjim letelicama, kao što su sateliti.

 

Iako iz Rosatoma nisu želeli da otkriju o kakvom se tipu nuklearnog pogona u ovom slučaju radi, pretpostavlja se da bi dotični mogao da uključuje proizvodnju toplotne energije kroz proces fisije, koja bi potom mogla da bude iskorišćena za paljenje smese vodonika ili nekog drugog hemijskog sastava, barem u početnom stadijumu putovanja.

 

Foto: Tanjug/AP/NASA

Foto: Tanjug/AP/NASA

 

- Letelica opremljena nuklearnim reaktorom trebalo bi da ima 30 puta veće zalihe energije u odnosu na klasične svemirske brodove. Koncepti koje razvijamo treba da omoguće čovečanstvu izgradnju svemirskih brodova koji mogu da odgovore na izazove 21. veka, kao što su prevoz tereta, uklanjanje svemirskog otpada, odbijanje udara asteroida... - navode iz Rosatoma.

 

Iz ove ruske kompanije otkrivaju i da će prvi prototip pogona biti spreman za testiranje već tokom 2018. godine, pod uslovom da prikupe dovoljno novčanih sredstava. Budući da Rosatom raspolaže sa budžetom od 700 miliona američkih dolara, što predstavlja tek delić sredstava predviđenih za SLS, koji bi trebalo da košta negde oko 10 milijardi dolara, ostaje pitanje kako će Rusi uopšte moći da finansiraju navedeni projekat.

 

(Telegraf.rs / Izvor: znanost.geek.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA