TAJNI ŽIVOT I LICEMERJE FIDELA KASTRA: Ovo nije želeo da dospe u javnost NIKADA (FOTO)

Dok je njegov narod patio, Fidel Kastro živeo je u udobnosti, a od javnosti je sakrivao sve pa čak i osmoro dece, brojne ljubavnice i ženu

  • 38

Huan Reinald Sančez je 17 godina radio kao telohranitelj kubanskog vođe Fidela Kastra, a onda je u knjizi "Dvostruki život Fidela Kastra" otkrio licemerstvo između retorike i postupaka ovog lidera.

FIDEL KASTRO DOBIO JE SVOG NASLEDNIKA, A SVETOM JE ZAVLADALA PANIKA: Njegov brat Raul zavladao je Kubom!

Dok je njegov narod patio, Fidel Kastro živeo je u udobnosti, a od javnosti je sakrivao sve pa čak i osmoro dece, brojne ljubavnice i ženu.

Njegova prva supruga bila je Mirta Diaz-Balart, a druga Dalia Soto del Vale. Obe je varao, drugu sa Celiom Sančez, svojom ličnom sekretaricom, prisnom prijateljicom i "psom čuvarom" tokom 30 godina.

Bilo je tu još ljubavnica, a Kubanci o tome nisu imali pojma. Decenijama je javnost znala samo male deliće iz njegovog privatnog života, a godinama nisu znali ni za postojanje Dalije, žene s kojom je delio život od 1961. godine.

Najstarije Kastrovo dete, barem službeno, je Fidelito ili Fidel Mlađi. Naime, reč službeno je tu jer je Kastro imao i nezakonitog, šest meseci ranije rođenog sina koji je bio plod trodnevne afere.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Fidelito je rođen 1949. godine za vreme braka s Mirtom koju je oženio godinu dana ranije dok je studirala prava. Ubrzo nakon medenog meseca u Njujorku je Fidel izgubio interes za elegantnom Mirtom od koje se razveo 1955. godine. Međutim, dobio je starateljstvo nad njihovim sinom. U početku je "mali Fidel" nazivan potencijalnim naslednikom, a s ocem se pojavljivao u medijima. Posebno zapažen bio je njihov zajednički nastup 1959. godine koji je prenosio CBS, a u sklopu kojeg su se Fidel i dečačić pojavili u pidžamama.

Fidel je u tom pomalo smešnom okruženju u deset minuta pokušavao da uveri američke gledaoce da nije opasni komunista nego dobar porodični čovek, kao i svaki drugi Amerikanac.

Pod pseudonimom Hose Raul, Fidelito je u SSSR-u studirao nuklearnu fiziku, oženio Ruskinju, a onda 1980. godine imenovan voditeljem kubanske Komisije za atomsku energiju iz koje je otpušten 1992. godine. Fidelova veza s prvom suprugom nikad nije bila strastvena kao s Natalijom Revuelte s kojom je Mirtu varao. Natalia je takođe bila udata, a Fidela je prvo obilazila kao prijateljica, tek onda kao ljubavnica. 1956. godine rodila je Alinu, Fidelovu jedinu ćerku - dete se jedino usudilo da mu se suprotstavi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kako je opisala u svojoj autobiografiji, kada je imala 14 godina, objavila je svoju nameru da napusti Kubu. U to vreme Fidel nije obraćao previše pažnje, ali Alina je i kad je odrasla ostala ustrajna u ideji. Godine 1980. postala je model i jednog dana osvanula u časopisu "Cuba" odevena u bikini.

Kada je to video, Fidel je tražio da je odmah pozovu. Ona je kasnije ušetala u njegovu kancelariju ni najmanje preplašena. Vika je odzvanjala po celoj sobi, a zidovi su se tresli.

Godine su prolazile, a onda je 1993. Fidel preko tajnih službi saznao da Alina planira da pobegne sa Kube. Pozvao je šefa svoje pratnje u upozorio ga da Alina nikako ne sme da napusti zemlju. Međutim, dva meseca kasnije uspela je da pobegne sa perikom na glavi i opremljena lažnim španskim pasošem uz pomoć mreže međunarodnih pomagača.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bivši telohranitelj, autor knjige, kaže da su retke bile prilike u kojima je Fidel dopuštao da njegov bes eksplodira. U 17 godina on je to video samo dva puta - kada je Alina pobegla poludeo je od besa. Kastro je Alinu video 15 godina kasnije, u Majamiju, gde živi skromno. Nakon bega sa Kube, u tu zemlju više nikada nije kročila.

Nakon Mirte i Nati pojavila se Dalia Soto del Vale, najvažnija, ali i najmanje poznata Fidelova žena. Upoznali su se 1961. godine na jednom javnom događanju u pokrajini Vila Klara. Fidelu je odmah za oko zapela plavooka plavuša. Nakon tri susreta, i naravno uobičajenih provera, Fidel joj je predložio da se preseli u Havanu, a onda je vrlo diskretno smestio u kuću na periferiji glavnog grada.

Zajedno su dobili pet sinova, a svi su nosili ime koje počinje sa slovom A - Aleksis, Aleks, Alehandro, Antonio, Angelito. Prva tri imena varijacije su imena Aleksandar, pseudonima koji je Fidel usvojio dok je bio gerilac, a u čast Aleksandru Velikom kojem se divio.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pet dečaka odraslo je daleko od sedišta vlasti, drugih Kubanaca, pa čak i od svojih rođaka. Većina ih i danas živi na ogromnom porodičnom imanju u uslovima koji su daleko od revolucionarne štednje koju zagovara njihov otac.

Inače, nije samo Fidel bio taj koji je varao. I Dalia je varala njega - 1984. godine Fidel je saznao da ima aferu s Jorgeom, članom pratnje. Mesec dana nakon saznanja Fidel i njegova pratnja nisu kročili u dom koji je delio s Dalijom. Putovao je zemljom i spavao u nekim od 20 kuća koje je posedovao.

Svi su mislili da je to kraj. Međutim četiri nedelje kasnije Fidel se vratio bez da je upozorio Daliju o dolasku. Bračni život nastavio se kao da se ništa nije dogodilo. Jorge je pak nestao preko noći i više niko nije čuo za njega.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srpskibek

    27. mart 2016 | 13:34

    Pa neznam sta je cudno u svemu ovome???? .covek voleo zene.imao vlast i ne ogranicenu moc!!...pa ovi danasnji predsednici mesnih zajednica imaju po 4 svalerke pa pokusavaju da ih sakriju..razvode se tajno.vencavaju se jos tajnije..i nikim nista..LA VIVA FIDELL.

  • cirarudenik

    27. mart 2016 | 13:20

    A sta je radionas "bravar"broz pa zar nije to ista skola.?

  • Moca

    27. mart 2016 | 14:10

    Kubanski narod nije ni svestan,da ce proci kao Irak ,Libija,Sirija.Dace svoju nezavisnost,slobodu,dabi njih stotinak americkih poslusnkia ziveli dobro.Dali oni uopste znaju sta se radi po svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA