OVO NISTE ZNALI O JURIJU GAGARINU: Ruski heroj je na današnji dan obleteo Zemlju (FOTO) (VIDEO)

Gagarin, koji je tada imao 27 godina, poleteo je 12. aprila 1961. godine iz svemirskog centra Bajkonur u 6.07 sati po lokalnom vremenu

  • 13

Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin, na današnji dan pre 55 godina, postao je prvi čovek koji je odleteo u svemir i za 108 minuta obleteo Zemlju oko orbite u kosmičkom brodu Vastok.

PUTIN ĆE UŽIVO RAZGOVARATI S KOSMONAUTIMA: Rusija obeležava Dan kosmonautike

Gagarin, koji je tada imao 27 godina, poleteo je 12. aprila 1961. godine iz svemirskog centra Bajkonur u 6.07 časova po lokalnom vremenu, podseća Sputnik.

Gagrin je imao čin poručnika, a posle obavljene misije unapređen je u čin pukovnika.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je teško preceniti značaj prvog odlaska čoveka u svemir.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Let Vastoka obeležio je novu eru u istoriji civilizacije i potvrdio izuzetan doprinos naše zemlje napretku u svetu. Gagarinovo delo prikazuje junaštvo i nesebičnost ruskog naroda, njegovu sposobnost da bude najbolji u (rešavanju) najsofisticiranijih i zaista epohalnih problema - ocenio je Lavrov za Raša Tudej.

Šef sovjetskog svemirskog programa i sovjetski raketni stručnjak Sergej Koroljov, nakon Gagarinovog leta, rekao je da je ruski kosmonaut dokazao za šta je čovek sposoban i ocenio da je "to bilo prometejsko delo".

- On je otvorio put ka nepoznatom svetu za ljude i on im je preneo veru u njihove spostvene mogućnosti i podstakao ih na samopouzdanije i odlučnije korake - naveo je Koroljov, podseća TAS S.

Tokom proslave jubilarnih 50 godina od Gagarinovog leta u svemir 2011. godine, Generalna skupština UN proglasila je 12. april za Međunarodni dan leta čoveka u kosmos.

Foto: Wikipedia/Sydsvenskan Foto: Wikipedia/Sydsvenskan

U Sovjetskom savezu, a potom u Rusiji, 12. april se obeležava kao Dan kosmonautike od 1962. godine. Ruski predsednik Vladimir Putin tim povodom će se sastati danas sa liderima ruske svemirske industije i održati video-konferenciju sa Međunarodnom svermirskom stanicom i kosmodromom Vostočni, saopštio je Kremlj.

Gagarin je rođen je 9. marta 1934. godine u selu Klušino, koje je nakon njegove smrti preimenovano u Gagarin, u Smoleskoj oblasti na zapadu Rusije. Bio je treće od četvoro dece u porodici, od koje su dvoje deportovana u nacistički koncentracioni logor i korišćena kao robovi.

Grupa stručnjaka izabarala je Gagarina među brojnim kandidatima za prvog kosmonauta nakon niza psiholoških i fizičkih testova.

- Gagarin je bio očiti vođa, imao je snažan osećaj odlučnosti, svrhe i konkurencije. U isto vreme, Jurij je bio veoma prijateljski nastrojen, ljubazan i otvoren. Imao je odličnu memoriju i bio je veoma inteligentan. Njegov nizak rast (od 157 centimetara) je, takođe, doprineo da bude izabran jer je to bila prednost u dva metra širokom kokpitu svemirskog broda - navodi Sputnik.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Nekoliko dana pre poletanja Vastoka, Gagarin je napisao pismo svojoj supruzi Valentini u slučaju da pogine tokom leta.

Ona je, međutim, to pismo dobila tek 1968. godine, nakon što je Gagarin poginuo tokom probnog leta u avionskoj nesreći te godine. Nakon pogibije, njegov rodni grad preimenovan je u Gagarin.

Ovo su neke zanimljive činjenice o Juriju Gagarinu koje možda niste znali.

- Svemirska kapsula Vastok 3KA-2 prodata je pre pet godina na Sotesbijevoj aukciji za skoro 3 miliona dolara. Ovo je jedina kapsula koja se nalazi van Rusije i koja je u privatnim rukama. Sve ostale preživele nalaze se u ruskom muzeju kolekcionarstva.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Zbog svog herojstva dobio je mnoge poklone od sovjetske vlade, uključujući stan i automobil.

- Kada je Jurij doleteo u Moskvu da se upozna sa tadašnjim liderom Nikitom Hruščovim, novinari i zvaničnici su bili zapanjeni što je "obična" osoba i zbog jednog malog detalja: pertle su mu bile odvezane.

- Ožiljak na Gagarinovom čelu je bio "plodno tle" za izvor mitova i priča o ljubavi, porodici, hrabrosti i sitnica. Jedna od njih je da ga je zaslužio, jer ga je, navodno, supruga uhvatila u prevari sa drugom ženom. To je bila medicinska sestra Ana, koja mu je pomogala posle brodske nesreće u crnomorskom odmaralištu 1961. godine. Tada je pokušao da pobegne kroz prozor, pri čemu je udario glavom o ivičnjak.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug / RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • VukBgd

    12. april 2016 | 16:44

    Rus, pravoslavac, prvi čovek u svemiru!:-) Ura, uraa, uraaa!

  • Stela

    12. april 2016 | 18:06

    Imala sam trinaest godina kada je Gagarin obisao zemlju u novinama.su bili tekstovi o njemu svi smo ih citali i ja kod ovaca tada sam naucila jednu pesmicu moderna crvenkapa od Aleckovicke bilo je u tim novinama i sada je mojim unucima pevam.

  • SRB IN

    13. april 2016 | 08:32

    Da li se 12.april kao Medjunarodni dan leta coveka u Kosmos obelezava u Americi. Mogu da zamislim rostilji, kape sa Gagarinovim likom, Ruske zastavice, muzika i td. Demokratski nema sta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA