LAVOVI SU DO SKORO ŽIVELI NA BALKANU: Malo poznata istina o kralju životinja (FOTO)

O boravku lavova na Balkanu znamo ponajviše zahvaljujući Starim Grcima, pored toga što imamo i fosilne ostatke. Setimo se samo nemejskog lava koji je živeo na istoimenom lokalitetu na Peloponezu, a kojeg je ubio Herakle da bi ispunio prvi od svojih dvanaest slavnih zadataka

  • 10

Lavovi su živeli na Balkanu i drugim delovima Evrope, tokom dobrog dela holocenske epohe (koja je počela pre nekih 11.000 godina i traje i dalje), pa sve do vremena oko prelaska iz stare u nove eru, čineći podvrstu koja se stručno naziva Panthera leo europaea.

Mesta na kojima su živeli su Balkan, današnja centralna Nemačka, Mađarska, Iberijsko i Apeninsko poluostrvo, južna Rusija i Ukrajina. Bilo ih je i na drugim mestima na kojima ih danas nema kao što su Turska, Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan, obalska Saudijska Arabija, zapadna Azija i Indija (u ovoj zemlji danas živi samo azijski lav, koji je ugrođen).

Otkuda lavovi u Evropi?

Jedna hipoteza kaže da su u pitanju bili poslednji ostaci takozvanog pećinskog lava, ali pošto je on bio bez grive, a sve predstave evropskog lava su sa grivom, ovo verovatno nije tačno.

Verovatnije je da je afrički lav migrirao na tlo Evroazije, ali se ne zna da li je istrebio pomenutog pećinskog lava ili je došao tek nakon što je ovaj izumro.

Grčke skulpture dva lava iz poslednje trećine 4. veka pre nove ere. Foto: Wikimedia Commons/Giovanni Dall'Orto Grčke skulpture dva lava iz poslednje trećine 4. veka pre nove ere. Foto: Wikimedia Commons/Giovanni Dall'Orto

Smatra se da je evropski lav bio sličan azijskom, ali da su ipak postojale nekakve razlike; recimo, balkanskom i maloazijskom je nedostajala trbušna i bočna griva. U ramenima je bio visok 1,2 metra, težak između 180 i 200 kilograma, što ga čini sličnim afričkom. Hranili su se stokom, jelenima i drugim biljojedima.

O boravku lavova na Balkanu znamo ponajviše zahvaljujući Starim Grcima.

U njihovoj su mitologiji oni sveprisutni; setimo se samo nemejskog lava koji je živeo na istoimenom lokalitetu na Peloponezu, a kojeg je ubio Herakle da bi ispunio prvi od svojih dvanaest slavnih zadataka.

Borba Herakla i nemejskog lava na starogrčkoj lekiti. Foto: Wikimedia Commons/Bibi Saint-Pol Borba Herakla i nemejskog lava na starogrčkoj lekiti. Foto: Wikimedia Commons/Bibi Saint-Pol

Uglavnom, Herodot oko 480. p.n.e. piše da su lavovi u Grčkoj česta pojava (persijskoj vojsci koju je pokrenuo Kserks lavovi su zadavali muke na putu kroz Makedoniju), dok već Aristotel sto pedeset godina docnije piše da su ugroženi. Negde između 100. p.n.e. i 100. n.e. su istrebljeni, ako je verovati Dionu Hrizostomu.

Duže su se održali na Kavkazu, gde ih je bilo sve do 10. stoleća, i gde su živeli praktično nadomak današnjeg Tbilisija.

Zašto je ovo široj javnosti malo poznata činjenica? Možda zato što se javnost više zanima za bitnije pojave, kao što su starlete koje ne znaju u koje se more uliva Južna Morava.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA