Evo šta bi se desilo da ste se rodili u - RIMSKOM CARSTVU (VIDEO)

Nije starorimski mladić mislio da je vrhunac zabave da otputuje u Ameriku da bi se kockao u Las Vegasu, niti je maštao o tome da uživo posmatra El Klasiko, niti da ode na koncer Rijane, ali sve čemu današnji tinejdžeri streme imalo je svoj pandan u tom dobu

  • 2

Kada pričamo o Starom Rimu i imperiji koju je taj grad-država izgradio, uvek smo koncentrisani na velike careve i konzule i senatore, ukratko, na ljude koji su preusmeravali tokove istorije u pravcima kojima ona bez njih nikada ne bi krenula.

Praktično nikada (ili vrlo retko kada) ne pričamo o životu običnog sveta koji je, baš kao i mi danas, išao svojim dnevnim aktivnostima bez kovanja grandioznih planova o uništenju Kartagine ili osvajanju žitom bogatog Egipta.

A tek koliko malo znamo i govorimo o životu prosečnog starorimskog tinejdžera, koji je u datim okolnostima bio neverovatno sličan ovom današnjem, sa sličnim željama i prohtevima, sličnih snova.

Naravno, nije ondašnji mladić u Večnom gradu mislio da je vrhunac zabave da otputuje u Ameriku da bi se kockao u Las Vegasu, niti je želeo da ode na koncert Rijane, niti je maštao o tome da uživo posmatra El Klasiko, ali jeste sanjario o dobroj zabavi, devojkama, brzom zgrtanju bogatstva, jeste želeo da se penje uz društvenu lestvicu, jeste maštao o tome da uživo gleda nekog slavnog gladijatora ili vrsnog muzičara koji recituje "Enejidu".

Prvo, stopa smrtnosti ondašnje mladeži bila je mnogo veća. Njihovi životi su bili u rukama njihovih očeva koji su mogli i da ih ubiju u skladu sa zakonom, u izvesnim okolnostima (što se nije dešavalo toliko često, ali jeste; čuven je slučaj jednog generala koji je sina pogubio zbog neposlušnosti na bojnom polju, uprkos tome što je sinovljeva samosvojna odluka donela pobedu).

Roditelji su donosili odluku o tome sa kim i kada će se venčati (što, ruku na srce, i nije toliko neshvatljivo jer je do pre stotinak godina i kod nas i u ostatku Evrope postojala ista praksa).

Elem, pred vama je izvrsni animirani i nadasve edukativni video koji će vas upoznati sa sitnim detaljima iz jednog dana života jednog starorimskog tinejdžera. Nadamo se da znate engleski jer se ovo ne može najsrećnije prepričati, pa stoga nećemo ni pokušavati.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Дуле

    2. maj 2016 | 18:46

    Америчка пропаганда. Покушавају да покажу да њихова испразност и потпуна заглупљеност има историјске корене али то неће ићи. Они су шампиони.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA