TAJNA ĆILIBARSKA SOBA: Otkriveno gde se nalazi blago koje su nacisti ukrali Rusima (FOTO)

Poslednji testovi radara otkrivaju da se pri dnu bunkera nalazi mala prostorija koja je služila kao stožer nemačke vojske, duboko u šumama u blizini sela Mamerki

  • 3

Jedan istoričar iz Poljske tvrdi da se u starom nemačkom bunkeru na severoistoku zemlje krije Ćilibarska soba, dragoceno blago koje je izgubljeno tokom Drugog svetskog rata.

MISTERIJA STARA 200 GODINA: Na ovom ostrvu je zakopano blago, ali niko ne može da ga nađe (VIDEO)

Poslednji testovi radara otkrivaju da se pri dnu bunkera nalazi mala prostorija koja je služila kao stožer nemačke vojske, duboko u šumama u blizini sela Mamerki.

Ovaj bunker se nalazi oko sto kilometara od ruskog grada Kalinjingrada, u kom su Nemci skrivali jantarnu sobu nakon što su je ukrali od Sovjeta. Grad je pretrpeo strašna razaranja kad su ga bombardovale britanske snage 1944. godine.

Vodič u muzeju u Mamerki, Bartlomej Polancik, rekao je kako je skoro siguran da bunker skriva Jantarnu sobu iz 18. veka koje je načinjena od ćilibarnih ploča i zlatnih listića i koja je pripadala ruskom caru Petru Velikom.

Nemački i ruski arhitekti su 1701. godine počeli sa izgradnjom veličanstvene sobe ispunjene ćilibarom i ostalim draguljima kako bi je predstavili pruskom kralju. Soba je 1717. godine konačno završena i predstavljena Petru Velikom, čija je supruga naredila da se u nju doda još više dragulja. Nakon toga, legendarna soba je imala još nekoliko putovanja do Drugog svetskog rata.

Foto: Wikipedia/Branson DeCou Foto: Wikipedia/Branson DeCou

Nemački vojnici su je pronašli 1941. godine u Carskom selu, demontirali i odneli u Keninsberg (Kalinjingrad) - gde joj se izgubio svaki trag.

Posle teških vazdušnih napada 1945. godine, verovalo se da je soba spaljena u jednom dvorcu. Međutim, mnogi ljudi su nagađali da je preživela, ali se izgubila. Najmanje jedan deo prostorije je čak i pronađen, a navodno je bio ratni trofej koji se vratio u Rusiju.

Replika jantarne sobe nalazi se u Moskvi, dok su onu pravu, poklon pruskog kralja Fridriha Vilima I Petru Velikom nacisti ukrali tokom Drugog svetskog rata. Procenjuje se da je u njoj blago vredno oko 350 miliona evra.

Pogledajte video:

Zanimljivosti iz celog sveta pratite na Facebook stranici TELEGRAF ZANIMLJIVOSTI.

(Telegraf.rs / Izvor: telegraph.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milan Bozic

    25. april 2016 | 17:44

    Svasta moze da se procita, ali da je Cilibarna soba u Moskvi to je netacno. Ona je u San Peterburgu. Mogu da se kupe razglednice ali kada udjete u nju (rekonstruisana delimicno pre desetak godina) strogo je zabranjeno fotografisanje.

  • NIS....

    27. april 2016 | 12:24

    Trebalo bi da ugleda svetlost dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA