FIDEL KASTRO STALNO NOSI ADIDAS TRENERKU: Da li mu plaćaju da ih reklamira? (FOTO) (VIDEO)

Poslednjih godina bivši lider Kube pojavljuje se u trenerkama u javnim nastupima. Mnogima je to upadalo u oči i pitali su se zbog čega zakleti protivnik kapitalizma nosi odeću svog "neprijatelja"

  • 7

Nakon dužeg vremena lidera kubanske revolucije Fidela Kastra (89) mogli smo da vidimo u medijima kada je u aprilu prisustvovao svečanom zatvaranju Kongresa Komunističke partije.

KASTRO NAJAVIO SVOJU SMRT: Da li su ovo poslednje Fidelove reči? (FOTO) (VIDEO)

- Uskoro ću napuniti 90 godina. Uskoro ću biti kao svi drugi. Svima će nama doći vreme, ali ideje kubanskih komunista ostaju. Ovo je možda poslednji put da vam se obraćam - rekao je Kastro priznajući da se i njemu bliži Sudnji dan u svom najdužem javnom pojavljivanju u poslednjih desetak godina.

- Svojim prijateljima u Latinskoj Americi i u svetu treba da kažemo da će kubanski narod pobediti - rekao je bivši lider Kube obučen u Adidas trenerku.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Poslednjih godina Kastro se pojavljuje noseći trenerke i to uglavnom nemačke kompanije Adidas. Mnogima je to upadalo u oči i pitali su se zbog čega lider revolucije na Kubi, zakleti protivnik kapitalizma nosi odeću svog "neprijatelja".

Od kada se zna za Kastra, stalno je bio u vojnoj uniformi, ali je od pre nekoliko godina promenio stil oblačenja. Razlog je - praktične prirode.

"SVIMA ĆE NAMA DOĆI VREME, ALI IDEJE KUBANSKIH KOMUNISTA OSTAJU": Fidel Kastro se obratio možda poslednji put?

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Naime, Kastro je počeo da se oblači ležernije nakon oporavka od operacije koju je imao 2006. godine. Od tada, bivši kubanski lider viđan je u sportskom izdanju. Njegova kolekcija trenerki ne uključuje samo marku Adidas, već se u njegovom ormanu mogu naći i drugi brendovi poput Pume, Najkija i File.

Zanimljivo je da se američkoj kompaniji Najki zabranjeno da posluje na Kubi zbog trgovinskog embarga koji je pre više decenija uvele SAD, koji traje od 1960. godine.

- To nije pozitivno, ni negativno. Mi pravimo odeću za sportiste, ne za lidere - rekao je Travis Gonzales, šef Adidasa 2006. godine "Njujork Tajmsu".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

TAJNI ŽIVOT I LICEMERJE FIDELA KASTRA: Ovo nije želeo da dospe u javnost NIKADA (FOTO)

Većini je pala i na pamet misao da možda Fidel Kastro ima potpisan ugovor sa kompanijom Adidas, pošto se najčešće pojavljuje u njihovim trenerkama.

- Nemamo dogovor sa Kastrom. Kompanija dugi niz godina snabdeva kubanski olimpijski tim - rekla je Katja Šrajber, portparol nemačke kompanije Adidas.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Dakle, najpoznatiji neprijatelj kapitalizma je odlučio da odbaci maskirnu uniformu, svoj zaštitni znak, i zbog udobnosti postane neplaćeni maneken stranih kompanija noseći njihove trenerke.

Ono što je zanimljivo je da je Adidas je 1948. godine osnovao Adolf Dasler, nakon što se posvađao sa bratom i izašao iz firme "Gebruder Dasler Šufabrik", koju su zajedno držali. Njegov brat Rudolf je kasnije osnovao Pumu, najvećeg rivala Adidasa.

Braća Dasler su bili Hitlerovi sledbenici i članovi njegove partije, a Rudolf je u Drugom svetskom ratu i učestvovao. Ime kompanije potiče od prvog tri slova nadimka osnivača - Adi (Adolf) i prva tri slova prezimena Dasler.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Putin

    5. maj 2016 | 11:55

    Kuba je od uvek imala na svim sportskim dogadjajima adidas opremu u svim sportovima. Sta je tu cudno.

  • MikiGrobarRUSSIA

    5. maj 2016 | 12:25

    VIVA FIDEL!!!

  • musliman

    5. maj 2016 | 11:50

    Razlog je jednostavan. Ni ja ne zelim da finansiram najveceg neprijatelja, Ameriku. Ipak su Nemci druga prica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA